Κορωνοϊός: Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Μεγάλη η ενδοοικογενειακή μετάδοση - «Νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες»

Στην ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανέφερε ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος όταν κολλήσει ένα μέλος της οικογένειας, να κολλήσουν και τα υπόλοιπα. «Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Είναι μέρες τώρα άλλωστε που ακούμε από τους παθολόγους και λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες» σημείωσε.

Κρούσματα σήμερα: Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων

Όσον αφορά στους νέους ανθρώπους, η λοιμωξιολόγος είπε ότι παρόλο που αναφέρουν ότι τηρούν τα μέτρα, μπορεί να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο με φίλους, χωρίς όμως να φορούν μάσκα για αρκετή ώρα. 

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο μέσα σε σπίτια όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε.

Σταθερός ο δείκτης θετικότητας

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες ημέρες, αγγίζοντας το 6,1% σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν πάνω από 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο.

Κορωνοϊός: 1.248 τα κρούσματα στην Αττική σήμερα - 379 στη Θεσσαλονίκη

Τις επόμενες ημέρες, τα κρούσματα αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση καθώς θα αυξηθούν και οι έλεγχοι (self tests). «Αυτός είναι ο στόχος, να γίνονται περισσότερα τεστ και να εντοπίζουμε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς» είπε.

Αυξημένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Επιδείνωση καταγράφουν Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Κρήτη. Αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

Μαγιορκίνης: Ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο τα self tests

Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μικρή σχετικά αύξηση, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Στην Αττική, η επιβάρυνση της πανδημίας ήταν στο 7% και στο 8% στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε κάθε φάση της πανδημίας επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια εκκίνησης της καθημερινότητας.

Αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ, τα οποία είναι «ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα μας», είπε τονίζοντας ωστόσο να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top