Παρατείνεται η σχολική χρονιά - Μόνο με self tests η συμμετοχή στα μαθήματα

Τα σχολεία θα ανοίξουν το αργότερο ως τις 12 Απριλίου

Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Α. Πελώνη για τα υποχρεωτικά self tests στους μαθητές (30/3)

Παράταση δύο εβδομάδων φαίνεται ότι θα πάρει η σχολική χρονιά φέτος, όπως άφησε να εννοηθεί η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ, είπε πως τα σχολεία θα κλείσουν τέλος Ιουνίου, αντί για τις 15 που γίνεται συνήθως. 

«Όταν ανοίξουν τα σχολεία τότε θα πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις. Η παράταση του σχολικού έτους είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, χωρίς να έχουμε καταλήξει, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν αποφασιστεί η παράταση θα είναι λελογισμένη και δε θα είναι για την κάλυψη της ύλης, η οποία καλύφθηκε με την τηλεκπαίδευση», είπε. 

Όσον αφορά στο αν θα περικοπούν οι διακοπές του Πάσχα, η κ. Μακρή είπε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του υπουργείου, όμως ό,τι αποφασιστεί θα δημοσιευτεί έγκαιρα και έγκυρα. 

Για την πρόταση των εκπαιδευτικών να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά χωρίς προαγωγικές εξετάσεις κάτι που εάν ισχύσει θα συμπαρασύρει και την Τράπεζα Θεμάτων, η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο», ενώ επανέλαβε πως στόχος είναι, οι πανελλαδικές εξετάσεις να γίνουν στην ώρα τους αδιάβλητες και με τον ίδιο επιτυχημένο τρόπο όπως και πέρσι.

Η κ. Μακρή είπε και πάλι ότι προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς έχουν μείνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλειστά. 

Τα self tests θα είναι υποχρεωτικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετάσχουν στο μάθημα. 

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, είπε πως μόνο το 30% έχει δηλώσει ότι θέλει να εμβολιαστεί. 

Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα γίνονται τα self tests

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας είναι τα self tests να γίνονται από τους γονείς στους μαθητές στο σπίτι τους μια φορά την εβδομάδα. 

Self test: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Υγείας 

Κατόπιν οι γονείς θα συμπληρώνουν μια υπεύθυνη δήλωση, όπου θα δηλώνουν ότι το τεστ ήταν αρνητικό. Αυτή τη βεβαίωση θα την επιδεικνύουν οι μαθητές στους εκπαιδευτικούς τους κατά την είσοδό τους στην τάξη. 

Αν κάποιο τεστ βγει θετικό, τότε θα πρέπει να δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη συνέχεια θα ακολουθείται το πρωτόκολλο που ισχύει για τα θετικά κρούσματα. 

Self test: Με υπεύθυνη δήλωση των γονέων στο σχολείο οι μαθητές

Σύμφωνα με πληροφορίες αν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει επαρκής αριθμός self tests, στα φαρμακεία όλης της χώρας, τότε δεν αποκλείεται τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ξεκινήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία την Πέμπτη 8 Απριλίου. 

Αν υπάρξει περιορισμένος αριθμός self tests, τότε προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές του Λυκείου. Έτσι, το ορόσημο για την επιστροφή στα θρανία τοποθετείται μέχρι στιγμής το αργότερο ως τη Δευτέρα 12 Απριλίου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top