Εμβολιασμοί: Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών ανά ηλικία

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι ευπαθείς ομάδες και ακολουθούν οι ηλικίες 70-74

Τι είπε για τους εμβολιασμούς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Video Ant1

Εντατικοποιούνται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων και έπειτα για τις ηλικιακές ομάδας 70-74.

Κορωνοϊός: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον Ant1, αύριο, Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 22 Μαρτίου.

Ψηφιακό πράσινο πάσο: Η εφαρμογή στο κινητό που θα διευκολύνει τα ταξίδια

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, παίρνουν σειρά οι ηλικιακές ομάδες 70-74, ενώ στις 2 Απριλίου ανοίγει για τους πολίτες ηλικίας 65-69 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τρεις ημέρες μετά, στις 28 Μαρτίου και στις 5 Απριλίου αντίστοιχα.

«Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ευπαθείς ομάδες: Δυνατότητα εμβολιασμού στο θεραπευτήριό τους

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε επίσης ότι σε περίπου 13.500 πολίτες, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, τους προτείνεται να εμβολιαστούν από Δευτέρα - Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο τους, ενώ επεσήμανε ότι δε θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα»

Επίσης, ο υφυπουργός τόνισε ότι όσοι ασθενείς είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους.
 

Εμβολιασμοί: Οι ευπαθείς ομάδες που έχουν προτεραιότητα

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι γίνεται εβδομαδιαία αναθεώρηση στη λίστα με τις ευπαθείς ομάδες. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εμφανίσει κάποια από τη νόσο, οι γιατροί του θα μπορούν ενημερώνοντας το σύστημα, να τους «εντάσσουν» εμμέσως στις εν λόγω λίστες.

Η προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού θα γίνει με βάση τα παρακάτω προβλήματα υγείας: 

  • Μεταμόσχευση: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  •  Νεφρική ανεπάρκεια: Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  •  Κυστική Ίνωση
  •  Καρκίνος υπό αγωγή: Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία). Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  •  Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ' οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα) - Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου - Διάμεση πνευμονοπάθεια
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος: Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες) - Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου)
  • Πνευμονική Υπέρταση
  • Σοβαρή ηπατική νόσος: Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση
  • Ανοσοκαταστολή: Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου - υψηλού κινδύνου - Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
  •  Άλλα νοσήματα: Σύνδρομο Down - Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

εμβολιασμοί ευπαθείς ομάδες

Λεπτομέρειες και επιπλέον στοιχεία για τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Α έχουν αναρτηθεί στο emvoliogov.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top