Κορωνοϊός: Στο 90% έχει επικρατήσει η μετάλλαξη σε κάποιες περιοχές

«Οι εμβολιασμένοι δεν είναι απρόσβλητοι από τον ιό»

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για το μεγάλο ποσοστό επικράτησης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ειδικά της βρετανικής, σε κάποιες περιοχές, που αγγίζει ακόμα και το 90%.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι θέμα χρόνου ο ιό,  που μεταδίδεται ταχύτερα, να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος. 

Δημόπουλος: «Πάσχα στο χωριό αν τηρηθούν τα μέτρα»

«Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%», είπε χαρακτηριστικά. 

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται καθολική τήρηση των μέτρων και σωστή χρήση της μάσκας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω της ταχύτερης μετάδοσης των μεταλλάξεων.

Παυλάκης: «Oι νεκροί από κορωνοϊό μπορεί να ξεπεράσουν τους 100 τη μέρα»

Από την άλλη, η λοιμωξιολόγος Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της επιτροπής εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι απρόσβλητοι από τον κορωνοϊό. 

«Δεν πρέπει να ξεθαρρεύουμε, ούτε οι εμβολιασμένοι... Πρέπει να τηρούν τα μέτρα κι αυτοί μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όταν ένας εμβολιασμένος βρίσκεται σε κοινότητα που κυκλοφορεί υψηλό ιικό φορτίο μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του ιδίου», εξήγησε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια. 

Κορωνοϊός: Τρομάζουν οι μεταλλάξεις – 70% αύξηση στο βρετανικό στέλεχος

Πρόσθεσε ακόμα ότι εξετάζεται ο εμβολιασμός των άνω των 65 με τον εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ότι τα μηνύματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι αισιόδοξα. 

«Περί τα τέλη της άνοιξης πιστεύω ότι μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο κυρίως όσοι έχουν ευαλωτότητα λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος. Αρχές του καλοκαιριού θα είμαστε αρκετά καλύτερα και από πλευράς κάλυψης και από πλευράς δόσεων εμβολίων», εκτίμησε. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top