Παυλάκης: «Oι νεκροί από κορωνοϊό μπορεί να ξεπεράσουν τους 100 τη μέρα»

«Ξεχάστε το άνοιγμα των μαγαζιών τον Μάρτιο» ανέφερε ο ερευνητής

Τι είπε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τη χαλάρωση των μέτρων. Video Σκάι.

Την ανησυχία ότι η Αττική είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, αναφέροντας ότι οι νεκροί από κορωνοϊό είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 100 ημερησίως και τα κρούσματα τις 3.000.

Κορωνοϊός: Τρομάζουν οι μεταλλάξεις – 70% αύξηση στο βρετανικό στέλεχος

Τόνισε, δε, ότι το ιδανικό θα ήταν να κλείσουν όλα για τρεις εβδομάδες: «Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.

Lockdown: Πότε θα ανοίξουν καταστήματα, σχολεία και εστίαση

Παυλάκης: «Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα»

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι είναι εφικτό από τη μεθεπόμενη εβδομάδα να υπάρξει αποκλιμάκωση, αν φυσικά υπάρξει εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο «έχει αποφύγει να γίνει Μπέργκαμο».

Δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ - Tι πρέπει να έχετε μαζί σας

«Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση»

Κρούσματα σήμερα: 1.051 μολύνσεις στην Αττική - «Βράζει» ο Πειραιάς

«Α δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι «δεν βάζουν όρια στον ιό», εξηγώντας ότι δύο εβδομάδες μέτρα θα έχουμε μόνο αν υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμόρφωση. 

Παυλάκης: «Ξεχάστε το άνοιγμα των μαγαζιών τον Μάρτιο»

Ο κ. Παυλάκης δε φάνηκε ιδιαίτερα θετικό στο άνοιγμα των καταστημάτων τον Μάρτιο: «Τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε τον Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός».

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν πάλι τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα.

Τέλος, είπε ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα ίσως φανούν «καταστροφικές» για τη διασπορά του ιού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top