Έρευνα ΕΚΠΑ: Ένας στους δύο φορείς νοσεί εντελώς ασυμπτωματικά

To 1,6% του πληθυσμού διέθετε αντισώματα μέχρι τον Νοέμβριο του 2020

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Να συμφωνήσουμε άμεσα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού - «Τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού βγαίνουμε από την κρίση» 

Άλλη μια έρευνα για τον ιό SARS- CoV- 2 έρχεται να διαφωτίσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Το ΕΚΠΑ δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας, η οποία μελέτησε την παρουσία αντισωμάτων έναντι του covid-19 σε 5.000 εθελοντές σε συνδυασμό με την εμφάνιση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου σε αυτούς. 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 με τους εθελοντές να αποτελούν μέλη του ΕΚΠΑ και να ανήκουν στις ηλικίες 18-82 ετών και να αποτελούνται κατά 35% από άνδρες και κατά 65% από γυναίκες. Η εκτίμηση του επιπολασμού των αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε με υψηλής ακρίβειας και ειδικότητας εγκεκριμένα τεστ που ανιχνεύουν τα ολικά ειδικά αντισώματα (των τάξεων IgG, IgM και IgA) έναντι της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου του SARS-CoV-2, καθώς και τα ειδικά αντισώματα έναντι της περιοχής πρόσδεσης (RBD) του κορωνοϊού στα κύτταρα-στόχους που εντοπίζεται στην εξωτερική πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του ιού.

Μητσοτάκης: Τα καλά νέα για το εμβόλιο και τα κακά νέα για τις μεταλλάξεις

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Από τους 5.000 συμμετέχοντες, μόνο το 1,6 % είχαν αντισώματα έναντι του covid-19, ενώ ο μηνιαίος επιπολασμός αντισωμάτων στους εξετασθέντες ήταν πλήρως ανάλογος με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων του covid-19 στην χώρα την εκάστοτε χρονική περίοδο. 

Όλα όσα είπε ο Κικίλιας για κορωνοϊό και σχέδιο έκτακτης ανάγκης 

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, αφορά σίγουρα το γεγονός ότι το 49% των θετικών στα αντισώματα φαίνεται πως ήταν εντελώς ασυμπτωματικό όταν νόσησε με κορωνοιό. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες που μολύνθηκαν από τη νόσο δεν εμφάνισαν απολύτως κανένα σύμπτωμα συμβατό με COVID-19 (π.χ. δέκατα ή πυρετό, μυαλγίες, κακουχία, πονοκέφαλο, επιπεφυκίτιδα, εφίδρωση, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία).Το εύρημα αυτό ανατρέπει δύο μετα- αναλύσεις δημοσιεύσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2020, οι οποίες ανέφεραν πως το ποσοστό των ασυμπτωματικών δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 20%. Τέλος, η συγκεκριμένη οροεπιδημιολογική μελέτη αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του covid-19 είναι ικανοποιητική ακόμα και σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Τσικνοπέμπτη με lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «VACCINES» με τίτλο «SARS-CoV-2 infection is asymptomatic in nearly half of adults with robust anti-spike protein receptor-binding domain antibody response». Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως δημοσιεύθηκαν από το ΕΚΠΑ, εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top