«Lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα» - Πιθανή η παράταση των μέτρων

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Τι είπε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την παράταση του lockdown και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Video Ant1

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν εκ νέου αποφάσεις, με όλα τα σενάρια να δείχνουν νέα παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, εφόσον δεν υπάρξει μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ.

Στο 95% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική- Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ

Έτσι, τα έκτακτα μέτρα φαίνεται ότι θα παραταθούν έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου, με το λιανεμπόριο και τα σχολεία να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και να εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμά τους στις 8 και 16 Μαρτίου αντίστοιχα και αυτό με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης από σήμερα - Πόσο θα διαρκούν;

Σαρηγιάννης: «Να επιστρέψουν πρώτα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου»

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες και του ανοίγματος του λιανεμπορίου υπό όρους τάσσεται ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Αττική με 591 νέα κρούσματα - 136 στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας στον Ant1, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στους μαθητές που δίνουν φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις, ώστε να προετοιμαστούν αναλόγως, και μετά στις υπόλοιπες τάξεις.

Κορωνοϊός: 1.269 νέα κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι

«Δίνω προτεραιότητα στην Γ’ Λυκείου, λόγω των πανελληνίων. Τα υπόλοιπα θα έλεγα να μην ανοίξουν άμεσα», είπε ο καθηγητής και ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αφού μέχρι σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιτρέπουν. 

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο καθηγητής τόνισε ότι θα μπορούσε να ανοίξει από τις 8 Μαρτίου και αυτό με αυστηρά μέτρα και τη μέθοδο του click away.

Γώγος: «Πιθανή η παράταση του lockdown ακόμα μία εβδομάδα»

Για παράταση του  lockdown για μία ακόμα εβδομάδα έκανε λόγο και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής είναι επιβαρυμένη, όπως και η κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως τον «χειρότερο δυνατό συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική», επισημαίνοντας ότι το επόμενο 15μερο θα είναι κρίσιμο, με πιθανή την παράταση του lockdown.

Αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, υποστήριξε ότι το λιανεμπόριο μάλλον θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει, πιθανό μετά τις 15 Μαρτίου.

Παυλάκης: «Σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες»

Ένα σκληρό και ολικό lockdown για δύο εβδομάδες θα έπρεπε να επιβληθεί στη χώρα προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα, υποστήριξε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε σε πιο σκληρό lockdown με κλειστό ό,τι μπορεί να είναι κλειστό και αύξηση της τηλεργασίας.

Ο κ. Παυλάκης επεσήμανε ότι η εστίαση δεν πρέπει να ανοίξει μέχρι το Πάσχα. Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν ακόμα, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει «έκρηξη» νέων μολύνσεων.
 

Παγώνη: «Να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση»

Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη φάνηκε αισιόδοξη και θετική στο άνοιγμα σχολείω, λιανεμπορίου αλλά και εστίασης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open, υποστήριξε ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα lockdown, έτσι όπως το βιώνουμε, αφετέρου πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.

«Ασθενείς και συγγενείς είναι πολύ πιεσμένοι. Γι αυτό πρέπει να δοθούν εισηγήσεις στην κυβέρνηση από τους ειδικούς την Παρασκευή. Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο», είπε χαρακτηριστικά

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, επεσήμανε ότι είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί ο κόσμος στις καφετέριες παρά στα πάρκα, όπου παρατηρείται το αδιαχώρητο: «Θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top