Ψυχολογικές επιπτώσεις από το lockdown όπως... από έναν ισχυρό σεισμό

Πώς επιδρά ο συνεχόμενος εγκλεισμός στον ψυχισμό μας

O συνεχόμενος εγκλεισμός, το «άνοιξε- κλείσε» και ο περιορισμός στις μετακινήσεις έχει προκαλέσει σε χιλιάδες πολίτες δυσφορία, άγχος και φόβο. Κάποιοι μάλιστα βιώνουν μέχρι και κατάθλιψη, ενώ άλλοι αναζητούν διέξοδο σε αλκοόλ και ναρκωτικά, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες. 

Μπορεί ένα lockdown να έχει τις ίδιες ψυχολογικές επιπτώσεις με μια μεγάλη φυσική καταστροφή, όπως ένας πολύ ισχυρός σεισμός ή μία πυρκαγιά; Μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή που επιβαρύνει ιδιαίτερα των ψυχισμό μας; 

«Είναι γεγονός και η επιστημονική έρευνα το επιβεβαιώνει ότι τα lockdown τείνουν να έχουν περίπου τις ίδιες επιπτώσεις με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές» εξηγεί ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης. 

Lockdown: Εμφανής η ψυχολογική κούραση στους πολίτες

Ναρκωτικά, αλκοόλ και ψυχοφάρμακα είναι δυστυχώς η διέξοδος για πολλούς. Από το lockdown του Μαρτίου μέχρι και σήμερα, δυστυχώς οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ραγδαία αύξηση. 

«Είχαμε μια αύξηση των αντικαταθλιπτικών, των αγχολυτικών, αλλά ταυτόχρονα είχαμε και των διεγερτικών ναρκωτικών αμφεταμίνης και κοκαΐνης» εξήγησε ο Νίκος Θωμαΐδης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.  

«Αναμφισβήτητα αυτή η περίοδος μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Μελέτες δείχνουν αύξηση στις αγχώδεις διαταραχές, στην κατάθλιψη, σε συμπτώματα ενδοψυχαναγκαστικού τύπου» σημείωσε η ψυχολόγος, Βέρα Αθανασίου.

Καππάτου: «Έως και διπλάσιο το άγχος στα παιδιά μέσα στην καραντίνα»

Διαφορετική θα είναι και η επόμενη μέρα. Όχι όμως κανονική, όπως όλοι ελπίζουμε. Χαρακτηριστικό στοιχείο θα είναι η υπερβολή σε όλα. 

«Είναι γεγονός ότι μετά το  τέλος μιας πανδημίας αυτό το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν μετά από φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι ο κόσμος προσπαθεί να ανακτήσει όλα τα χαμένα, περισσότερη κοινωνικότητα, περισσότερα ψώνια, περισσότερο σεξ, λιγότερο - θα έλεγα- προσήλωση στη θρησκεία» καταλήγει ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top