Καππάτου: «Έως και διπλάσιο το άγχος στα παιδιά μέσα στην καραντίνα»

Η γνωστή παιδοψυχολόγος δίνει οδηγίες στους γονείς μέσω του star.gr

Όλα όσα είπε η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

Στο σπίτι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο, έκλεισε μεταξύ άλλων και χιλιάδες παιδιά, το νέο lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ανατρέποντας τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους. Στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους τα παιδιά κλήθηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου τις σχολικές αίθουσες και τα θρανία και να «κρατήσουν αποστάσεις» από τους φίλους και συμμαθητές τους. 

Στη νέα αυτή καθημερινότητα όπως έχει διαμορφωθεί, αναπόσπαστο κομμάτι στα περισσότερα νοικοκυριά αποτελεί πλέον η τηλεργασία για τους γονείς και η τηλεκπαίδευση για τα παιδιά. Πόσο έχει επηρεάσει όμως ο εγκλεισμός την ψυχική υγεία των τελευταίων; 

«Η ψυχολογία των παιδιών έχει επιβαρυνθεί όπως και των γονέων τους, γιατί πρώτα επιβαρύνονται αυτοί και κατόπιν αυτό μεταφέρεται στα παιδιά», είπε στο star.gr η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος.

Κορωνοϊός: «Χρήσιμος ένας ψυχίατρος στη διαμόρφωση των μέτρων»

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά το διάστημα της καραντίνας έχουν χάσει την καθημερινότητά τους και πολλά πράγματα της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας.

«Ζουν μία περίοδο μη φυσιολογική, εγκλεισμού στο σπίτι και τηλεμαθήματος, με αποτέλεσμα να χάσουν την επαφή και το συγχρωτισμό με τους φίλους τους», εξήγησε. 

Όπως πρόσθεσε, σε αυτές τις συνθήκες οι γονείς καλούνται να φτιάξουν συνθήκες κανονικότητας πράγμα το οποίο δεν είναι αρκετά εύκολο, ενώ τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά τους έχουν ήδη κουραστεί και ζοριστεί.

 Η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος μίλησε για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των παιδιών

Οι επιπτώσεις της καραντίνας στα παιδιά

Έως και δύο φορές έχει αυξηθεί το άγχος στα παιδιά και στους εφήβους μέσα στο lockdown σύμφωνα με έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Υπάρχει μία σημαντική αύξηση των επιπέδων στρες στα παιδιά και των αγχωδών αντιδράσεων, γεγονός που το βλέπουμε και μέσα από την κλινική εμπειρία οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας», σημείωσε η κ.  Καππάτου.


Διαζύγιο: Πώς επηρεάζει η συνεπιμέλεια την ψυχολογία του παιδιού

Την ίδια ώρα, προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας παγκόσμιας μελέτης υγείας και λειτουργικότητας, σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων, στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100.000 άτομα ανάμεσά τους και Έλληνες, δείχνουν ότι υπάρχει μία μεγάλη αύξηση των ποσοστών των προβλημάτων υγείας, θυμού, μοναξιάς και στρες αυτή την περίοδο, κυρίως στους ενήλικες από 18 έως 39 ετών.

«Γενικότερα βλέπουμε ότι αυτές τις περιόδους τα προβλήματα του άγχους και της κατάθλιψης αυξάνονται», σχολίασε η κ. Καππάτου.

Μάσκα στο σχολείο: Οδηγίες για να πείσουμε τα παιδιά μας στο star.gr

Σύμφωνα με την ίδια, στα παιδιά τα προβλήματα αυτά εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, ενώ συνοδεύονται από αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

«Μπορεί αυτή την περίοδο να είναι απείθαρχα, νευρικά, κινητικά, να δυσκολεύονται στον ύπνο τους, να κάνουν υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, να αδυνατούν να υπακούσουν στα όρια που τους βάζουν ή να αναγκάζουν τους γονείς να τους κάνουν πολλές παρατηρήσεις», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Ολοένα και περισσότεροι νέοι ζητούν ψυχολογική υποστήριξη

Τι άλλο φταίει για την αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών στην καραντίνα

Όπως εξήγησε, η κ. Καππάτου οι γονείς φαίνεται να δυσκολεύονται να συνδυάσουν την τηλεργασία, με τη βοήθεια στα παιδιά τους και την ενασχόληση με αυτά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφυκτικών συνθηκών στην οικογένεια.

Φαίνεται ότι η τηλεργασία τους απασχολεί αρκετά, την ίδια ώρα που τα παιδιά στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην οθόνη του υπολογιστή. 

Αυτό σημείωσε ότι γίνεται είτε παρακολουθώντας τα μαθήματά τους, είτε αργότερα όταν επικοινωνούν μέσω των διαδικτυακών παιχνιδιών και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με τους συμμαθητές και φίλους, τους οποίους δε βλέπουν.

«Χρειάζεται να υπάρχει μία καλή διαχείριση από τους γονείς η οποία ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να είναι άσκηση επί χάρτου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Lockdown: Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

«Πώς θα προσεγγίσετε τα παιδιά μέσα στην καραντίνα»

Τη σημασία της ρουτίνας για την καλή ψυχολογία των παιδιών, υπογράμμισε η κ. Καππάτου, δίνοντας παράλληλα οδηγίες στους γονείς για να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, όσο καιρό διαρκεί ο εγκλεισμός. 

Όπως είπε, το τηλεμάθημα και η εκπαιδευτική τηλεόραση βοηθούν στην ύπαρξη μιας στοιχειώδους ρουτίνας για τα παιδιά, η οποία όμως δεν αρκεί.

«Φοβόμαστε μην προκαλέσουν τα Χριστούγεννα το τρίτο κύμα της πανδημίας»

Σύμφωνα με την κ. Καππάτου:

  • Οι γονείς οφείλουν ακόμη κι αν έχουν τηλεργασία, να κάνουν μικρά διαλείμματα προκειμένου να παίξουν με τα παιδιά ή να τα βοηθήσουν σε κάτι που χρειάζονται ή να φάνε μαζί.
  • Οι γονείς πρέπει καθημερινά να ασχολούνται και να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους με διάφορους τρόπους και με βάση αυτά που τους αρέσουν. 

«Ακόμη και η μισή ή μία ώρα με τα παιδιά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά στην επικοινωνία και την επίλυση θεμάτων στη σχέση τους. Ας παίξουν μαζί κάτι, ας δουν μία ταινία, ας φτιάξουν ένα φαγητό, ας χορέψουν, ας κάνουν λίγο άθληση», είπε.

  • Είναι σημαντικό να διατηρείται ένα κλίμα ηρεμίας όσο αυτό είναι εφικτό στο σπίτι και να μην υπάρχει η γκρίνια που πολλές φορές συνοδεύει την επαφή με τα παιδιά.

Οι  γονείς να μπορούν να διαχειριστούν και τα καπρίτσια και τα προβλήματα  συμπεριφοράς που μπορεί να βγάλουν.

  • Ο γονείς οφείλουν να βάλουν κάποια όρια και κανόνες στα παιδιά για να συνεχίσουν τη ρουτίνα τους. 

«Οι κανόνες που θα θεσπίσουν ως προς τη χρήση του διαδικτύου, να γίνουν βάσει των αναγκών και των δραστηριοτήτων που θέλουν να αναπτύξουν τα παιδιά».

Lockdown: «Όχι» των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα των σχολείων

  • Οι ημέρες των εορτών είναι μία χρυσή περίοδος για να μπορέσουν οι γονείς να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά.

«Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν μία καλή ατμόσφαιρα στο σπίτι, να στολίσουν, να φτιάξουν παραδοσιακά γλυκά και να επικοινωνήσουν καλύτερα», τόνισε.

  • Oι γονείς χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και να γνωρίζουν κάθε φορά τι συμβαίνει στο παιδί και για ποιο λόγο συμπεριφέρεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. 

«Βλέποντας οι γονείς το κλίμα στο σπίτι τους, πώς συμπεριφέρονται οι ίδιοι στο παιδί και πότε το παιδί παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές, τότε μπορούν να βγάλουν εξαιρετικά συμπεράσματα που θα τους βοηθήσουν να κάνουν και αλλαγές στη στάση τους», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top