Κορωνοϊός: «Χρήσιμος ένας ψυχίατρος στη διαμόρφωση των μέτρων»

Ο Δ. Παπαδημητριάδης εξηγεί στο star.gr πώς μας επηρεάζει ο εγκλεισμός

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη συμμετοχή και της ψυχιατρικής ειδικότητας στην επιτροπή των επιστημόνων, που προτείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, υπέρ της προσθήκης τάσσεται ο γνωστός ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

«Η ψυχιατρική ειδικότητα είναι λογικό να έχει φωνή τόσο στη διαμόρφωση μέτρων, όσο και την επικοινωνία και τη διαχείριση αυτών», είπε στο star.gr εξηγώντας πώς θα μπορούσαν οι ψυχίατροι να φανούν χρήσιμοι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ψυχικά και κοινωνικά φαινόμενα, που σύμφωνα με έρευνες επιδεινώθηκαν στη χώρα μας, λόγω του εγκλεισμού και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Επιστήμονες σε δίλημμα - Μήπως πρέπει να μειωθεί η διάρκεια της καραντίνας;

«Ένας ψυχίατρος θα είχε τοποθετήσει τις αποφάσεις σε άλλη βάση και όχι στην ατομική ευθύνη»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη, κάποιος ο οποίος έχει μελετήσει την ανθρώπινη φύση θα μπορούσε να εξηγήσει από την αρχή της πανδημίας, ότι η προσμονή και η επένδυση στην ατομική ευθύνη είναι τελικά προσχηματική.

«Ούτε πρέπει να αναμένεται, ούτε και θα πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτήν και να την επικαλούμαστε στις ατομικιστικές κοινωνίες του δυτικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός - Έρευνα: Η «βλάβη» που προκαλεί στους πνεύμονες

Όπως εξήγησε, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η επίκληση στην ατομική ευθύνη δε λειτούργησε πουθενά, ενώ οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου καθυστέρησαν επενδύοντας σ’ αυτήν, πριν χρειαστεί τελικά να καταφύγουν σε πολύ αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας», είπε. 

«Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε ευθύς εξαρχής να έχει τοποθετήσει πιο σωστά τις αποφάσεις σε μία άλλη βάση, όπου δε θα ήταν για παράδειγμα η ατομική ευθύνη το κύριο ζητούμενο», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Το ψυχολογικό προφίλ των αρνητών μάσκας στο star.gr

«Χρήσιμος ένας ψυχίατρος στην επικοινωνία και τη διαμόρφωση των μέτρων» 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη η συμμετοχή ενός ψυχίατρου θα μπορούσε να φανεί πάρα πολύ χρήσιμη τόσο στην επικοινωνία των νέων μέτρων, όσο και στη σύνταξη των διαφημιστικών μηνυμάτων που απευθύνονται στην κοινωνία. 

«Θα βοηθούσε στη διατύπωση με μεγαλύτερη διαφάνεια όλων των αποφάσεων και με ένα τρόπο που θα ήταν πιο εύληπτες αυτές από την κοινή γνώμη», εξήγησε.

Ρωσία: 20 άτομα που έκαναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κόλλησαν κορωνοϊό

Όπως πρόσθεσε, καθώς ο ειδικός της ανθρώπινης φύσης καταλαβαίνει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι και δεν τους αντιμετωπίζει σαν ασθενείς, αλλά ως οντότητες που έχουν άγχος και ενδεχομένως μελαγχολία, θα μπορούσε ως μέλος της επιτροπής των ειδικών να βοηθήσει και στη διαμόρφωση των μέτρων.

«Η διαμόρφωσή τους θα γινόταν με τρόπο κατά το δυνατόν λιγότερο επιζήμιο, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα άγχους κατάθλιψης και μετατραυματικής διαταραχής», τόνισε.

«O ειδικός της ανθρώπινης φύσης ως μέλος της επιτροπής των επιστημόνων θα μπορούσε να βοηθήσει και στη διαμόρφωση των περιοριστικών μέτρων» (φωτογραφία αρχείου unsplash.com)

Όπως εξήγησε, τέτοια φαινόμενα καταγράφει η έρευνα, όχι μόνο σε αυτή την πανδημία, αλλά και σε προηγούμενες όπως του SARS το 2003 ή του MERS στη Μέση Ανατολή, όπου επίσης χρειάστηκαν περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως το Τσερνόμπιλ.

«Υπάρχουν έρευνες και δεδομένα στη διάθεση των ψυχίατρων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε κάθε επιτροπή που λαμβάνει αποφάσεις και περιοριστικά μέτρα για την οικονομική, κοινωνική και προσωπική ζωή των ανθρώπων σε μία κοινωνία», σημείωσε.

Λέξη της Χρονιάς 2020: Νικητής η πανδημία

«Διπλάσια τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας λόγω εγκλεισμού»

Αυξημένα ήταν τα κρούσματα βίας στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, με τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο να δείχνουν ως κύρια αιτία την πρωτόγνωρη συνθήκη του οικιακού εγκλεισμού . 

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημητριάδης, μέσα στην καραντίνα επιβαρύνεται η τριβή των ανθρώπων, με αποτέλεσμα όσοι ήταν έτσι κι αλλιώς στις σχέσεις τους λίγο ή περισσότερο κακοποιητικοί ή δύσκολοι στη μεταξύ τους επικοινωνία, να συντελούν στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

«Μπορεί να μην είναι απαραίτητα σωματική, αλλά και ψυχολογική, ενώ τα θύματα αδυνατούν να βρουν εύκολα τη στήριξη που χρειάζονται, καθώς είναι έγκλειστα και μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα αντιληπτά όταν προστρέξουν σε βοήθεια μέσω τηλεφώνου», είπε.

(Φωτογραφία αρχείου unsplash.com)

«Διπλασιάστηκε το άγχος, η κατάθλιψη και η μελαγχολία στην καραντίνα»

Σημαντική ήταν σύμφωνα με έρευνες και η ψυχική επιβάρυνση των ανθρώπων μέσα στην πρώτη καραντίνα, γεγονός που αποδίδεται και στην οικονομική κρίση που έφερε μαζί της η πανδημία.

«Διπλασιάστηκαν το άγχος και οι αναφορές σε συμπτώματα διαταραχών του άγχους, καθώς επίσης η κατάθλιψη και η μελαγχολία», ανέφερε ο κ. Παπαδημητριάδης. 

Όπως εξήγησε, κοινός παρονομαστής για πολλά ψυχικά φαινόμενα, όπως τα παραπάνω, είναι το αίσθημα της αβεβαιότητας και της αοριστίας που υπάρχει σχετικά με το μέλλον και την οικονομική δυνατότητα.

Κορωνοϊός: Πώς επηρέασε την ψυχική υγεία μαθητών, φοιτητών

«Ένας ψυχίατρος μπορεί να συνεκτιμήσει το συναίσθημα αυτό και ενδεχομένως συμμετέχοντας με προτάσεις στην επιτροπή των ειδικών, να το ανακουφίσει λίγο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να έχει άποψη ως προς τα μέτρα που αφορούν στο τι ανοίγει και τι κλείνει αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα εφαρμόζεται.

Κορωνοϊός: Πώς έδρασαν τα περιοριστικά μέτρα στη ψυχολογία των νεότερων

«Αυξήθηκε ο αλκοολισμός και διαδικτυακός τζόγος στην καραντίνα»

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν κι άλλα φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται με τον εγκλεισμό, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητριάδης.

«Όσοι χρησιμοποιούσαν αλκοόλ στην αυτοθεραπεία των ψυχικών τους φαινομένων και των επιβαρύνσεων της ζωής ή έκαναν χρήση ουσιών αναμένεται ότι θα καταφύγουν εκεί ακόμη περισσότερο», είπε σημειώνοντας ότι αυξημένος μέσα στην καραντίνα είναι και ο ηλεκτρονικός τζόγος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top