Κορωνοϊός: Το ψυχολογικό προφίλ των αρνητών μάσκας στο star.gr

Ψυχίατρος Δημ. Παπαδημητριάδης: Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο

 Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημητριάδη, Ψυχίατρου-  Ψυχοθεραπευτή

Στη σκιά των αντιδράσεων που αφορούν στη χρήση μάσκας στα σχολεία, το star.gr μίλησε με τον Δημήτρη Παπαδημητριάδη, Ψυχίατρο- Ψυχοθεραπευτή σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το ψυχολογικό προφίλ των «αρνητών μάσκας».

«Οι άνθρωποι αυτοί παρασύρονται από φωνές πολύ ακραίες, ίσως ανθρώπων οι οποίοι είναι αντιδραστικοί για την αντίδραση ή που δεν έχουν καταλάβει σε ένα επαρκές βάθος τι πραγματικά συμβαίνει και τι ισχύει με την πανδημία», είπε ο ίδιος.

ΕΙΝΑΠ για Covid-19: «Άνοιξαν τα σχολεία και τα πράγματα δυσκολεύουν»

Όπως πρόσθεσε, αρκετοί άνθρωποι πιθανόν να έχουν μία αμφιβολία για το ζήτημα, θεωρώντας ότι τα μέτρα που ζητούν οι επιστήμονες από τον κόσμο είναι υπερβολικά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αφορά αυτή η εικόνα στην πλειονότητα των ανθρώπων. 

Σύγχυση προκάλεσε η αλλαγή της επιστημονικής θεώρησης ως προς τη χρήση μάσκας

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των «αρνητών της μάσκας», στηρίζεται στις αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων ως προς τη χρήση της το διάστημα πριν και μετά τη καραντίνα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη η επιστημονική κοινότητα δεν είναι άμοιρη ευθυνών καθώς, δημιούργησε μία αμφιβολία γύρω από τη χρήση μάσκας.

Μάσκα στο σχολείο: Οδηγίες για να πείσουμε τα παιδιά μας στο star.gr

«Στην αρχή είπαμε ότι πρέπει να τη φορούν περισσότερο οι μη υγιείς άνθρωποι και ότι δεν θα ήταν απαραίτητα χρήσιμη στους υγιείς. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι αυτή είναι μία κατάσταση σε εξέλιξη, η οποία όταν ξεκίνησε μας έπιασε στον ύπνο διότι δεν είχαμε καμία επιστημονική γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό τον ιό και αποκτήσαμε αυτές τις γνώσεις στην πορεία», εξήγησε.

Απαντώντας στο επιχείρημα των «αρνητών μάσκας», ο κ. Παπαδημητριάδης ανέφερε ότι η θεώρηση για τη χρησιμότητα της μάσκας άλλαξε, για παράδειγμα όταν οι επιστήμονες κατέληξαν στη σημασία των επιπλοκών που έχει ο κορωνοϊός μακροπρόθεσμα.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαδήλωση ενάντια στις μάσκες στα σχολεία

«Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εντατική μονάδα ή στο θάνατο κάποιους. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές ακόμα και σε ασυμπτωματικούς φορείς ή υγιείς», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκρίνει τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες, από την ηλικία των πέντε ετών.

Χανιά: Συνελήφθη ο γονιός - αρνητής μάσκας που ξυλοκόπησε καθηγητή

«Δεν έχει σημασία η άποψη που μπορεί να έχει ένας μεμονωμένος άνθρωπος ακόμη και αν αυτός είναι γιατρός και έχει μία δική του αιρετική γνώμη. Σημασία έχει η συλλογική άποψη των επιστημόνων, που εκφράζεται μέσα από τα όργανα και τους θεσμούς όπως ο ΠΟΥ», τόνισε.

Θεσσαλονίκη: Μάλωσε τον γιο της επειδή φόρεσε τη μάσκα του

Δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς- Είναι επιρρεπείς στις συνωμοσίες

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και στους επιστήμονες που εκπροσωπούν τους θεσμούς, αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μπορεί να εξηγήσει σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη τις αντιδράσεις όσων αμφισβητούν με πάθος την καταλληλότητα χρήσης μάσκας από τα παιδιά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία. 

«Νομίζω ότι ο κόσμος έχει πάψει να εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις του, ίσως γιατί περιμένει πολλά από αυτές, ίσως γιατί και αυτές τον απογοητεύουν πολύ συχνά», σημείωσε.

φωτογραφεία αρχείου eurokinissi από διαμαρτυρία στην πλ. Συντάγματος για τη χρήση μάσκας

Αιτία όπως εξήγησε, είναι η οικονομική κρίση ή φαινόμενα όπως τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα και η διαφθορά, την οποία όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει στο πολιτικό σύστημα και στη σχέση του με τους πολίτες.

«Η τραυματισμένη εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς και τις κυβερνήσεις, συμβάλλει στο να είναι επιρρεπής η κοινή γνώμη σε συνωμοσιολογίες ή να βρίσκει κανείς τις απλές εξηγήσεις ενός συνωμοσιολόγου ως περισσότερο βατές στη δική του κατανόηση», συμπλήρωσε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα

«Είναι ναρκισσιστές»

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στη χρήση μάσκας είναι ένα περίπλοκο και πολύσυνθετο φαινόμενο, ο κ. Παπαδημητριάδης έδειξε και τον ναρκισσισμό της ανθρώπινης φύσης, ως μία αιτία για τις δογματικές απόψεις που καταγράφονται στην κοινωνία.

«Οι άνθρωποι είμαστε πολύ εγωιστές. Για αυτό θέλουμε να έχουμε πάντα μία διαφορετική γνώμη, για να ξεχωρίζουμε από τους άλλους. Κάποιοι είναι περισσότερο νάρκισσοι και ίσως κι αυτό να εξηγεί επίσης τις πολύ ακραίες πολωμένες απόψεις ή τις πολύ δογματικές», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, τέτοιες απόψεις θα τις βρούμε σε εκείνους που θέλουν να ξεχωρίσουν με τη δική τους γνώμη, να δημιουργήσουν θόρυβο ή να σχηματίσουν μία αγέλη γύρω τους, μέσα από τη δική τους διαφωνία. 

«Είναι αντισυστημικοί»

Συνεχίζοντας την προσπάθεια σκιαγράφησης του προφίλ εκείνων που αντιδρούν στη χρήση μάσκας, ο κ. Παπαδημητριάδης ανέφερε ότι ανάμεσά τους θα βρούμε και εκείνη την κατηγορία ανθρώπων η οποία φωνάζει πολύ και θέλει να ξεχωρίσει από το σύστημα.

Θεωρούν ότι το κράτος τους αδικεί. Αισθάνονται πάντα αδικημένοι, ότι θέλουν να τους ελέγξουν και ότι ίσως αυτοί που εκπροσωπούν την πατρίδα δεν ασπάζονται τα συμφέροντά της.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης και η κατανόηση των πραγμάτων σε βάθος, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και αυτή μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη μέσα από την εκπαίδευση της κοινής γνώμης. 

Νομίζω ότι αντιμετωπίσαμε το ζήτημα λίγο ρηχά στην αρχή. Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν πολύ χρήσιμο το τηλεοπτικό σποτ με τους επωνύμους που σιδερώνουν τις μάσκες.

Αν και αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη υπόθεση η αλλαγή γνώμης στους δογματικούς ανθρώπους, ο ίδιος υπογράμμισε το ρόλο των επιστημόνων σε αυτή την προσπάθεια.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Μάσκες και βρέφη- Πότε τις φοράμε και σε ποιες ηλικίες;

«Για να κάνουμε εκπαίδευση θα πρέπει οι επιστήμονες να είμαστε αρκετά δραστήριοι με τα μέσα που διαθέτουμε, όπως η τηλεόραση, τα κοινωνικά δίκτυα ή οι συνεντεύξεις προκειμένου ο κόσμος να καταλάβει σε βάθος και να λάβει απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες, όπως γιατί δεν ήταν αναγκαία η χρήση μάσκας πριν και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε τώρα», είπε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναγκαία για την εκπαίδευση των πολιτών από το κράτος, είναι η ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης ανάμεσα στον κόσμο και τους επιστήμονες, με απευθείας ερωτήσεις και απαντήσεις. 

Οι άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν με τους επιστήμονες και παρασύρονται από απόψεις που είναι διατυπωμένες, πακεταρισμένες, αντιδραστικές ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία τους, βρίσκονται εκεί και είναι fast food.

Την ίδια ώρα όπως πρόσθεσε, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί αυτός ο διάλογος με την επιστημονική κοινότητα.

Κόντρα για τις μάσκες: Παραίτηση Κεραμέως – Θεοδωρικάκου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ  

«Ο κόσμος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει τις ερωτήσεις του με ηρεμία, σε ένα περιβάλλον αμφίδρομης συνεργασίας και επικοινωνίας, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Τώρα ο ένας πετάει ρουκέτες στον άλλον. Δεν είναι τρόπος αυτός να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη, σε τόσο σύντομο διάστημα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top