Lockdown: Πώς θα λειτουργούν σχολεία και καταστήματα έως τις 28 Φεβρουαρίου

Τι αλλάζει για τον κωδικό 6 και τις μετακινήσεις μεταξύ των δήμων

Τι είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Mega για το lockdown στην Αττική.

Σε καθεστώς lockdown τύπου Μαρτίου μπαίνει από αύριο, Πέμπτη, και για δύο εβδομάδες η Αττική. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό ανησύχησαν τους ειδικούς που εισηγήθηκαν πιο αυστηρά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί μια έκρηξη νέων μολύνσεων.

Lockdown στην Αττική: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Σχολεία και καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Εξαίρεση αποτελούν τα ανθοπωλεία που θα λειτουργήσουν το σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου, όπως ανακοίνωσε το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης.

SMS 13033: Τι θα γίνει με τον κωδικό 6 για τη σωματική άσκηση 

Με τηλεκπαίδευση όλοι οι μαθητές στην Αττική - Εξαιρείται η ειδική αγωγή

Στην τηλεκπαίδευση επιστρέφουν από αύριο χιλιάδες μαθητές στην Αττική, καθώς όλες οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία ειδικής αγωγής που θα λειτουργούν δια ζώσης.

Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική εισηγήθηκε η Επιτροπή λοιμωξιολόγων

Έτσι, όπως γινόταν και το προηγούμενο διάστημα, γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση το πρωί και τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι από τις 14:10 έως τις 17:20, ενώ αναμένεται να τεθεί πάλι σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού.

Εντός της ημέρας, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει πάλι οδηγίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, χωρίς ωστόσο να αναμένονται διαφοροποιήσεις.

Η τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex.

Οι απουσίες των μαθητών στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης καταγράφονται σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών των μαθητών, ενώ η τήρηση απουσιολογίου ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά. 

Lockdown: Ανοιχτά τα ανθοπωλεία το Σαββατοκύριακο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Αλλαγές στη μετακίνηση με τον κωδικό 6

Αλλαγές φαίνεται ότι έρχονται για τις μετακινήσεις των πολιτών στην Αττική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί τα σαββατοκύριακα.

Ωστόσο, όσοι στέλνουν τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο θα πρέπει να κινούνται μόνο στον δήμο της κατοικίας τους, ενώ δε θα επιτρέπεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση σε χώρους μακριά από το δήμο διαμονής. 

Εξαδάκτυλος: «Επιθυμητά αποτελέσματα έως 28 Φεβρουαρίου»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλο, μιλώντας στο MEGA για τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο στην Αττική, είπε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Για να έχουμε αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, μικρότερη χρονική διάρκεια και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δύο πλεονεκτήματα που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή τον καιρό που θα βελτιωθεί και τον Μάρτιο που υπάρχει η προοπτική παραλαβής πολλών εμβολίων, έτσι ώστε να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού. Εάν αναγκαζόμασταν να πάμε στο lockdown μετά από λίγο καιρό θα είχαμε πάλι μια βασανιστική διαδικασία με πολύ αργό αποτέλεσμα, όπως είχαμε το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα σχολεία και αν ήταν λάθος το άνοιγμά τους, ο κ.  Εξαδάκτυλος δήλωσε: «Τα παιδιά νοσούν ελαφρά, κινδυνεύουν λίγο αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, καθώς τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς. Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι που κλυδωνίζεται από μια πρωτόγνωρη καταιγίδα. Ας δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να συντομεύσουμε όσο το δυνατόν αυτή την περιπέτεια. Και ως κοινωνία και ως πολιτεία φερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναζητώντας πάντα μια ισορροπία που είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν θα υπήρχε τρόπος να εξαιρεθούμε από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο».

Σαρηγιάννης: «Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε τα αποτελέσματα του lockdown»

Όσα είπε για το lockdown στην Αττική ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Σκάι, αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ από τα μέσα της επόμενης βδομάδας μάλλον θα δούμε τα αποτελέσματα του lockdown, με μείωση των μολύνσεων. Τόνισε, δε, ότι «θα ήταν προτιμότερο το lockdown να διαρκέσει τρεις εβδομάδες».

Αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι εάν αυξάνονταν στα 80.000-100.000 τεστ ημερησίως θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα της διασποράς, ωστόσο εκτιμά ότι δε θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, ο καθηγητής είπε για τα κρούσματα αυτά «δεν έχουμε πολύ καθαρή εικόνα».Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες. Υπογράμμισε, δε, ότι «έχουμε το περιθώριο να έχουμε αποτελέσματα πριν φτάσει το σύστημα σε κρίση». Επίσης, αν κλείσουν οι δραστηριότητες και έχουμε αύξηση τηλεργασίας, θα μειωθεί η κινητικότητα.

Τέλος, ανέφερε ότι ένα γενικό, ολικό lockdown θα ήταν η έσχατη λύση, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top