Lockdown: Εξετάζεται η κυκλοφορία με βάση τον αριθμό ταυτότητας

Στο τραπέζι απαγόρευση μετακινήσεων από τις 18:00 και αγορές με click away

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα εξετάζουν να εισηγηθούν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, με την Αττική να θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα μπει στο «κόκκινο» και άρα θα επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα. 

Έρχεται σκληρό lockdown στην Αττική: Τι θα ισχύσει για σχολεία–καταστήματα

Μιλώντας στο Open ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ξεκαθάρισε πως η Αττική θα «κοκκινίσει» και πως πλέον στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα. Το μέτριο αυτό είναι πιθανό να ισχύσει για όλες τις «κόκκινες» περιοχές. Θα εξαιρούνται, φυσικά, όσοι θα κυκλοφορούν για λόγους εργασίας ή υγείας, με την προϋπόθεση να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα. 

Όπως είπε, η κατάσταση στην Αττική δεν έχει ξεφύγει ακόμα, ωστόσο οι ειδικοί θέλουν να προλάβουν το ενδεχόμενο αυτό, καθώς φοβούνται πως η αυξημένη κινητικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα των μεταλλάξεων του ιού θα προκαλέσει ασφυξία στο σύστημα υγείας. 

Lockdown: «Κόκκινη» Αττική εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι - Πιθανά νέα μέτρα

Ειδικά για τις μεταλλάξεις δεν έκρυψε πως υπάρχει μια μεγαλύτερη ανησυχία για την αφρικανική, ενώ αποκάλυψε ότι είναι μεγάλος ο φόβος πως δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι, επίσης, η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, που έχει ξεπεράσει το 60%.

Μητσοτάκης: Θα περιορίζουμε δραστηριότητες όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα

«Μετακίνηση βάσει του τελευταίου ψηφίου της ταυτότητας»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Α. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έδωσε μια ακόμα διάσταση στα σενάρια που ακούγονται για τις μετακινήσεις των πολιτών. Όπως είπε εξετάζεται ακόμα και η εκ περιτροπής μετακίνηση των κατοίκων της Αττικής με βάση το τελευταίο ψηφίο της ταυτότητάς τους. 

Σημείωσε ακόμα πως ανάμεσα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, προκρίνεται το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ επεσήμανε πως η επιτροπή είχε δώσει το «πράσινο φως»για το άνοιγμα των καταστημάτων, με την προϋπόθεση πως θα τηρείται το χρονικό όριο των δύο ωρών για να πραγματοποιούν τα ψώνια τους οι πολίτες. 

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η χρονομέτρηση στις μετακινήσεις είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και γι' αυτό εξετάζονται λύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής των νέων μέτρων ακόμα και από αύριο, Σάββατο. 

Lockdown: Επιστροφή στο click away για τα καταστήματα

Εφόσον σήμερα το απόγευμα ανακοινωθεί ότι μπαίνει στο «κόκκινο» η Αττική, αυτό θα φέρει αλλαγές και στη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Τα καταστήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιστρέψουν στο καθεστώς του click away, ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών και ο συνωστισμός στους εμπορικούς δρόμους.

Προς click away ξανά αλλά και click in shop - Τέλος στα «ελεύθερα» ψώνια

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα κάνουν τις παραγγελίες τους στα καταστήματα ηλεκτρονικά μέσω e-shop ή τηλεφωνικά και κατόπιν θα κλείνουν ραντεβού με τους καταστηματάρχες και θα πηγαίνουν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που αγόρασαν έξω από τα καταστήματα. Θα επιστρέψουμε δηλαδή στο μοντέλο που είχε υιοθετηθεί για τις αγορές των γιορτών. 

Οι πληρωμές θα γίνονται με POS, ενώ οι καταναλωτές θα δέχονται στο κινητό τους τηλέφωνο ή στο email τους απαντητικό μήνυμα που θα αναφέρει την ώρα του ραντεβού και θα πρέπει να επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. 

Παπαθανάσης: Επιστροφή στο click away εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως η αγορά δεν πρόκειται να κλείσει, θέλοντας να καθησυχάσει τους εμπόρους. 

«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα. Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει ένα σχέδιο στο υπουργείο», είπε ο υπουργός.

Τέλος, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς είναι να απαγορευτούν οι μετακινήσεις μεταξύ δήμων με τον κωδικό 2. 

Lockdown: Τα σενάρια για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Όσον αφορά στο επικείμενο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ο κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος μόνο της Γ΄ Λυκείου και σημείωσε πως σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής θα εξεταστεί μήπως ανοίξουν και τα Γυμνάσια. 

Σαρηγιάννης στο star.gr: Τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι μαθητές του Λυκείου λειτουργούν περισσότερο ως ενήλικες, που σημαίνει λιγότερη πειθαρχία στα μέτρα και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται τελικά να προκριθεί η επιστροφή στα θρανία μόνο για τους μαθητές των Γυμνασίων. 

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων, με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται κάθε εβδομάδα τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

«Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα», είπε η κ. Παγώνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top