ΕΟΔΥ: Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Αρκουμανέας: «Ενδείξεις για κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα»

Διάχυτη είναι η ανησυχία των επιστημόνων και του ΕΟΔΥ για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, για την οποία υπάρχουν φόβοι ότι είναι πιο μεταδοτική. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στη Βόρεια Ελλάδα. 

Συγκεντρώσεις έως 100 άτομα: Δεν ισχύει για πλατείες και πάρκα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχουν εντοπιστεί 59 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ υπάρχουν και μερικά ύποπτα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα. 

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας, και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Βατόπουλος: «Πιθανό να επικρατήσει η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού»

Δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα, δεδομένων των στοιχείων που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό. 

Ερωτηθείς αν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις.

Κορωνοϊός: Πότε προβλέπεται το τρίτο κύμα - Στο 2 ο δείκτης θετικότητας

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια, τονίζοντας ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι.

Όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων στα σχολεία τους την προσεχή Δευτέρα, σημείωσε πως είναι μια ειλημμένη απόφαση, χωρίς όμως να πει ποια θα είναι η επόμενη δραστηριότητα που θα ξεκινήσει και πάλι. 

Κρούσματα σήμερα: Σχεδόν τα μισά στην Αττική - Πόσα κατέγραψε η Θεσσαλονίκη

«Συζητάμε εβδομάδα-  εβδομάδα, μέρα - μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για  να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top