Σχιστό: Τέλος στην παράνομη χωματερή με τα επικίνδυνα απόβλητα

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα απαλλαγούν οριστικά από τη χωματερή

Γ. Πατούλης

Ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) μπορεί σήμερα με υπερηφάνεια να εγγυηθεί ότι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα απαλλαγούν οριστικά από τη χωματερή αποβλήτων (ΧΑΔΑ) με αυξημένη ραδιενέργεια στο Σχιστό.   

Με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη  από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο του ΠΕΔΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1.001.088 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία - τέταρτη - φάση αποπεράτωσης του έργου, που  ξεκίνησε πριν από 15 περίπου χρόνια.

Σκοπός του έργου είναι η πλήρης εξουδετέρωση με ισόβιο, ασφαλή και μόνιμο  ενταφιασμό των 10.000.000 τόνων αποβλήτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ στο Σχιστό!

Όλη αυτή η ραδιενεργή έκταση είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979-1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου σε μορφή σκόνης με αυξημένη ποσότητα φυσικής ραδιενέργειας, μεταφέρονταν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον δημιουργώντας  τον  επικίνδυνο ΧΑΔΑ  Σχιστού.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top