Με τον κωδικό «6» η μετακίνηση για το τραπέζι των Χριστούγεννων

«Όποιος κυκλοφορήσει μετά τις 22:00 θα τον σταματήσει η αστυνομία»

Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα μέτρα την περίοδο των εορτών και τα τοπικά lockdown.

Οι αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις 11:00, με το ενδεχόμενο της λήψης έκτακτων μέτρων την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, να είναι ανοικτό. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων που θα ισχύουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
 

Lockdown κορωνοϊός: Ποιον κωδικό θα στέλνουμε για να πάμε σε ρεβεγιόν

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς ένα νέο σενάριο υπερμετάδοσης θα ήταν καταστροφικό, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάποιες περιοχές «δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας». 

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον Ant1, ξεκαθάρισε πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων, υπογράμισσε ότι θα γίνονται περισσότεροι και εξονυχιστικοί έλεγχοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής, «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η αστυνομία». Από το μέτρο θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι. 

Τέλος, διευκρίνισε ότι οι πολίτες για να μετακινηθούν για το ρεβεγιόν θα πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033

Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα φέτος 

Διαφορετικά θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς πρέπει να κάνουμε όλοι γιορτές με περιορισμούς και προσοχή. Συνίσταται στο οικογενειακό τραπέζι να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα, μίας ή δύο οικογενείων.

Η επίσκεψη θα πρέπει να γίνεται σε ένα μόνο συγγενικό σπίτι και οι πολίτες οφείλουν να έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους μέχρι τις 22:00, καθώς οι μετακινήσεις από τις 22:00 έως τις 05:00 απαγορεύονται. 

Σκληρό lockdown την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα

Οι βόλτες σε πολλά σπίτια λόγω του ρεβεγιόν και οι πολλές επαφές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο θα σημάνει νέα καραντίνα και μετά τις 7 Ιανουαρίου. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για παράταση του lockdown.

lockdown Αθήνα

Εισηγήσεις για παράταση του lockdown 

Επιθυμία όλων είναι να κάνουμε γιορτές με τους αγαπημένους μας χωρίς να θέσουμε την υγεία κανενός σε κίνδυνο. Αυτό υποστηρίζει και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, προτείνοντας το ρεβεγιόν να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε συνάθροιση πολλών ατόμων.

Υπάρχουν, όμως και οι ειδικοί που εισηγούνται παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όπως ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει μεγάλος φόβος για αναζωπύρωση της πανδημίας τις ημέρες των εορτών, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και χαλαρώσουμε.

Υπενθυμίζεται ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκρουσε καμπανάκι προς τους πολίτες, προειδοποιώντας πως εάν ξεφύγουν τα πράγματα τα Χριστούγεννα, θα έχουμε πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top