Σκληρό lockdown την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα

Αύριο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις στις γιορτές

Έκκληση στους πολίτες να μη χαλαρώσουν, όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ενόψει των γιορτών, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο, σε περίπτωση μη εφαρμογής τους, να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά, απηύθυνε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».

Απαντώντας, χαρακτηριστικά, σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα αυστηρότερων μέτρων την Πρωτοχρονιά, εάν δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, είπε «φυσικά». Σημείωσε, ωστόσο, πως επί του παρόντος δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προσπαθήσουμε «να είμαστε με τα ίδια τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μια οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Έκκληση Μητσοτάκη: Γιορτάστε σε όσο πιο στενό οικογενειακό κύκλο γίνεται

«Ο συγχρωτισμός μπορεί να γίνει γιορτή για τον ιό και όχι για εμάς», είπε ο Πέτσας σχετικά με τα ρεβεγιόν, τονίζοντας πως θέλουμε να πάμε μπροστά και όχι πίσω. «Ας μην παίξουμε με τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα» επεσήμανε.

Lockdown: Σε «ζώνες» μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο

Ο ίδιος, σημείωσε ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, κάνοντας έκκληση τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να υποβάλλονται σε τεστ.

Στις 26 Δεκεμβρίου οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Πέτσας είπε ότι οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και την επομένη θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς.

Θα ακολουθήσουν, όπως είπε, οι ηλικιωμένοι στις δομές φροντίδας και στη συνέχεια στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

«Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας», είπε.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως από απόψε εγκαινιάζεται το νέο πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό.

Συγκεκριμένα, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια 12.000 περίπου δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων για τις μετακινήσεις στις γιορτές 

Ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για εξειδίκευση των μέτρων, είπε πως την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, θα γίνουν ανακοινώσεις, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων.

Lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα

«Δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εξειδίκευση των υφιστάμενων. Όλα όσα έχουν να κάνουν για τις μετακινήσεις μας ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», υπογράμμισε.

Παράλληλα, απέφυγε να πάρει θέση για το εάν εξετάζεται παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου: «Άλλο πράγμα η εισήγηση της επιτροπής και άλλο οι μεμονωμένες απόψεις ειδικών οι οποίοι εκφέρουν δημόσιο λόγο».

«Δεν έχει έρθει η μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα 

Σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού και το εάν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι έχει έρθει η μετάλλαξη του ιού στη χώρα μας.

Κορωνοϊός: Μπορεί η νέα μετάλλαξη του ιού να επηρεάσει το εμβόλιο;

Παράλληλα, ενημέρωσε πως αυξήθηκαν οι μέρες των κατ’ οίκον απομόνωση σε 7, από 3 που ίσχυε μέχρι σήμερα, για όλους όσοι εισέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Ήδη στο Λονδίνο επιβλήθηκε αυστηρό lockdown, ενώ σε επίπεδο ΕΕ έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Κρίσεων για να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός. Στη χώρα μας από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ' οίκον απομόνωση 7 ημερών, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top