«Έγδυσαν» την κοσμική Αθήνα - Τι είναι η «νιγηριανή απάτη»

Πώς με e-mail απατεώνες αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά

Τις πλούσιες και επώνυμες οικογένειες της κοσμικής Αθήνας έχουν βάλει στο στόχαστρο απατεώνες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να αποσπάσουν χιλιάδες ευρώ με ένα e-mail. 

Προσοχή - Νέα απάτη με spam email μέσω ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Σπύρου Λάμπρου, οι επιτήδειοι εμφανίζουν ανείσπρακτη κληρονομιά και ζητούν από τα θύματά τους χρήματα για να την μεταβιβάσει η τράπεζα σε λογαριασμό τους. 

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή σε νέο email - απάτη

Τι είναι η «νιγηριανή απατή» - Πώς δρουν

Η μέθοδος με την οποία εξαπατώνται τα θύματα ονομάζεται «νιγηριανή απατή». Μέσω e-mail οι δράστες έρχονται σε επικοινωνία με το θύμα. Του γράφουν για μια κληρονομιά από κάποιον συγγενή, η οποία σε μία περίπτωση φτάνει τα 9.8 εκατομμύρια. 

Το e-mail γράφει:

«Καλημέρα,

Ελπίζω αυτό το μήνυμα να σας βρίσκει σε καλή υγεία.

Περιμένω την απάντησή σας στα ηλεκτρονικά μηνύματά μου προς εσάς τα οποία αφορούν την κληρονομία του συγγενούς σας, αξίας 9,8 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία άφησε στην τράπεζά μας πριν τον θάνατό του.  

Αναμένω την απάντησή σας,

Λόουσον Εντμολντ»

Μια από τις κοσμικές κυρίες της Αθήνας έπεσε στην παγίδα και απάντησε στο e-mail διεκδικώντας την περιουσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας CSI Institute, Μάνο Σφακιανάκη, από μία γυναίκα κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 250.000. 

«Ήρθε εδώ κλαίγοντας. Της ζητούσαν 20.000 για να αποδεσμεύσουν ένα ποσό 10.000 για εάν φόρο. 10.000 για άλλο και έχασε τελικά τα λεφτά», ανέφερε.

Μελετημένο το «έγκλημα»

Οι δράστες έχουν κάνει προεργασία πριν στείλουν το e-mail. Γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση του ανθρώπου που απευθύνονται. Ξέρουν αν έχει συγγενείς ή αν κατοικούσε στην περιοχή που θα αναφέρουν ότι έφυγε από τη ζωή κάποιος δικός τους. Στοχεύουν επιχειρηματίες που έχουν ταξιδέψει στην Αφρική και παρουσιάζονται ως λογιστές μεγάλων ντόπιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την περίοδο της καραντίνας όπου ο κόσμος ειναι κλεισμένος στα σπίτια τους και ρίχνουν τα «δίχτυα» τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.      
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top