Σχολεία: Θα ανοίξουν πριν ή μετά τις γιορτές - Τι δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη

Διχασμένοι οι ειδικοί για την άρση των περιοστικών μέτρων

H επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δε δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, με αποτέλεσμα το ζήτημα της άρσης του lockdown να προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς. Δύο είναι οι σημαντικές παράμετροι. Η πρώτη ο αριθμός κρουσμάτων και η δεύτερη ο αριθμός διασωληνώσεων και θανάτων. Και οι δύο κινούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, παρόλο που τα κρούσματα εμφανίζουν μια πτωτική τάση τις τελευταίες μέρες. 

Lockdown: Η εβδομάδα των αποφάσεων για τα Χριστούγεννα

Αυτό που διαμήνυε η κυβέρνηση πάντως εξαρχής, είναι ότι το πρώτο άνοιγμα θα γίνει με τα σχολεία, θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. Ακόμη, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει τελικά.

Τι δήλωσαν Σοφία Ζαχαράκη και Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων 

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, έκανε γνωστό ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας και πως προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για σμίκρυνση της εορταστικής ανάπαυλας, προκειμένου να αναπληρωθούν τα σχολικά μαθήματα.

Για το ίδιο θέμα πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι μέρες διακοπών των Χριστουγέννων, ώστε να γίνουν μαθήματα δια ζώσης, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο ΟΡΕΝ. Και η ίδια επεσήμανε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις καθώς πρόκειται για μια «σύνθετη διαδικασία και είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη». Επανέλαβε δε, ότι παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, με πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για τα σχολεία

Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών εμπειρογνωμώνων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων διαφέρουν. 

Nίκος Σύψας 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, υποστήριξε σήμερα ότι δε θα πρέπει να ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου, ούτε τα σχολεία, καθώς ακόμη το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ και δεν υπάρχει πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. 

Σύψας: Δε θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου, ούτε τα σχολεία

Βάνα Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξουν, σημειώνοντας όμως ότι σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων, προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Ματίνα Παγώνη 

Από την άλλη, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να ανοίξουν πριν από τον Ιανουάριο. Πρότεινε να ανοίξουν μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι μπορεί τα παιδιά να μη μεταδίδουν, όμως το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα χρειαστεί να τα πάνε στο σχολείο. 

Πρόεδρος ΟΛΜΕ

Άνοιγμα μετά τις γιορτές και με τεστ για κορωνοϊό πρότεινε και  ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104.6. Αναφερόμενος για κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη σχολική κοινότητα, έκανε λόγο για 5.000 μολύνσεις, σε ηλικίες έως 17 ετών, ενώ περίπου 1.000 τμήματα έκλεισαν λόγω κρούσματος.

Αθηνά Λινού

H καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, πρότεινε αν είναι εφικτό από το υπουργείο, να ρυθμιστεί η ώρα που πηγαίνουν και φεύγουν τα παιδιά από το σχολείο, ειδάλλως προειδοποίησε ότι θα υπάρξει συρροή, μιλώντας στον Ant1.

Φόβοι για τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες από το lockdown

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που πιθανόν να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στη μερική χαλάρωση των μέτρων είναι η επιβαρυμένη ψυχολογία των πολιτών, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που επέφερε και το δεύτερο lockdown. Οι επιστήμονες αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ψυχολογικές «εκρήξεις» και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ethnos.gr αναμένεται εντός των ημερών να προστεθεί και ψυχίατρος στην επιτροπή των ειδικών, ώστε να υπάρχει και αυτός ο παράγοντας που θα συνυπολογίζεται. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top