Κορωνοϊός: «Μετά τα Χριστούγεννα περιμένουμε το τρίτο κύμα»

Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα στη χώρα

Εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τα Χριστούγεννα, υποστήριξε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. 

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί μόνο τον Νοέμβριο

Όπως είπε η ίδια στον ΣΚΑΙ, το τρίτο κύμα ενδέχεται να είναι ακόμα πιο δύσκολο από τα δύο προηγούμενα. «Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Ωστόσο, πλέον η χώρα μας παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. 

«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και τους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μία εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Καμπανάκι από ΠΟΥ για τρίτο κύμα στις αρχές του 2021

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μαγαζιά δε θα ανοίξουν πριν τις 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά τη λήξη του lockdown, το οποίο πιθανότατα θα πάρει παράταση.

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές - Αυτές είναι οι ημερομηνίες-κλειδιά

Μέχρι τότε, τα κρούσματα θα είναι γύρω στα 2.000 -ίσως και λίγο πιο κάτω-, ωστόσο μέχρι τα Χριστούγεννα η μείωση θα είναι μεγαλύτερη. Σε περίπτωση που ο αριθμός φτάσει στα 500 κρούσματα την ημέρα, είναι πιθανό να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στο τέλος του Δεκέμβρη.

«Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η κ. Παγώνη.

Περίπου 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid-19

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.

Αναφερόμενη στις ΜΕΘ, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται «στο κόκκινο» και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.

540 οι διασωληνωμένοι και 103 νεκροί σε 24 ώρες

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 1.498 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κορωνοϊός: Στήνουν κινητό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91.619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες. 4.810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 540 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Οι 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ακόμα 103 ασθενείς κατέληξαν με τους θανάτους να φτάνουν στους 1.630 συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top