Κορωνοϊός: Δε βρέθηκε μετάλλαξη του ιού στα βιζόν της Κοζάνης

Θα θανατωθούν όσα ζώα βρέθηκαν θετικά

Ρεπορτάζ για τον εκτροφέα βιζόν στην Κοζάνη που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Θετικά στον κορωνοϊό βγήκαν όλα τα δείγματα από τα νεκρά, αλλά και τα ζωντανά βιζόν που ελήφθησαν από τη φάρμα στην περιοχή του Βοΐου στην Κοζάνη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιός του κορωνοϊού δεν έχει μεταλλαχθεί, όπως αρχικά υπήρχαν ανησυχίες.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του ιού της Covid-19 στα ζώα που εξετάστηκαν, ωστόσο η διαδικασία συνεχίζεται» και πρόσθεσαν ότι «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια».

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη φάρμα έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης και συγγενικό του πρόσωπο. 

Κοζάνη: Εκτροφέας βιζόν είναι θετικός στον κορωνοϊό

Όπως αναφέρει το kozanmedia.gr, τα δείγματα που ελήφθησαν από τα ζώα εστάλησαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα βγήκαν όλα θετικά. 

Μετά από αυτήν την εξέλιξη όλα τα ζώα θα θανατοθούν το απόγευμα ή αργότερα αύριο με την επίβλεψη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Το πιο πιθανό είναι τα ταφούν μέσα στη Φάρμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν νεκρά ζώα και σε δεύτερη φάρμα, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και σε άλλες.

ECDC: Κίνδυνος για τα εμβόλια οι μεταλλάξεις του ιού στα βιζόν

Ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Θεόφιλος Καντζόγλου, μιλώντας στο kozan.gr έκανε έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων, να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας.

Συγκεκριμένα είπε πως το προσωπικό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα και προστατευτικά γυαλιά κι αν είναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά. Σύστησε ακόμα το αυτοκίνητο, με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό, να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά).

Κορωνοϊός: Κρούσματα σε μονάδες εκτροφής βιζόν σε έξι χώρες

Τα γουνοφόρα αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και βρισκόμαστε σε μια περίοδο παραγωγική, όπου θανατώνονται για να παρθούν τα δέρματα. Γίνονται μάλιστα αιματολογικές εξετάσεις για την υγεία των μινκ ώστε να κρατηθούν οι υγιείς πληθυσμοί. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top