Μάζεμα ελιάς: Τα έγγραφα που πρέπει να έχουν όσοι μετακινηθούν εκτός νομού

Με Ε9 θα ταξιδέυουν οι ιδιοκτήτες χωραφιών για την ελαιοσυγκομιδή

Η ανακοίνωση για το δεύτερο lockdown προκάλεσε αναστάτωση στους εργάτες γης και σε όσους ετοιμάζονταν να μεταβούν σε άλλο νομό για το μάζεμα της ελιάς που γίνεται αυτή την εποχή. 

Κορωνοϊός: Πιθανή η παράταση του lockdown

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αλλά και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Όπως είπαν, έχει προβλεφθεί να επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και φυσικά οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των ελαιών και άλλων αγροτικών προϊόντων. 

Πώς θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες κατά το lockdown

Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η συγκομιδή της ελιάς θα γίνει κανονικά και όσοι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο νομό για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής έγγραφα:

  • Οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους.
  • Οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9 
  • Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης απηύθυνε έκκληση να μη γίνει κατάχρηση της διευκόλυνσης για μετακινήσεις που παρέχεται. Όπως είπε τις επόμενες ώρες θα υπάρξει έκδοση ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται. 

«Εύχομαι να μην βρεθούν περισσότερα ελαιόδεντρα από όσα διαθέτουμε ως χώρα. Έχουμε τον τρόπο να το διαπιστώσουμε. Ας μην παίξουμε το σκύλο με τη γάτα», είπε με αφορμή και την αυξημένη κίνηση που διαπιστώνεται ήδη από χθες στο εθνικό οδικό δίκτυο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να διασφαλίσουμε τις περιουσίες ας μην γίνει αφορμή για κατάχρηση», είπε διευκρινίζοντας πως οι αγροτικές εργασίες πραγματοποιούνται κανονικά είτε από τους αγρότες κατ’ επάγγελμα είτε από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων με καλλιέργειες αρκεί να φέρουν μαζί τους το έντυπο μετακίνησης για λόγους εργασία, στην οποία θα αναγράψουν «για αγροτική παραγωγή» και το Ε9 που θα πιστοποιεί την ιδιοκτησία τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top