Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο

Με μάσκα στα εστιατόρια και τις αυλές των σπιτιών

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 22/10/20

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Τα νέα μέτρα, δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως και τις 05:00 αφορά στις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και το κόκκινο επίπεδο κινδύνου στον επιδημιολογικό χάρτη. 

Κορωνοϊός: Μάσκα παντού και νυχτερινό lockdown σε 19 περιοχές

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική μέσα στα ταξί, όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το τι ισχύει μέσα στα ΙΧ αυτοκίνητα. Αν δηλαδή θα πρέπει να φοράνε οι επιβάτες τη μάσκα στην περίπτωση που δεν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. 

Υπενθυμίζεται πως στις πορτοκαλί περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα ΙΧ είναι 4 και στις κόκκινες τρία.

Μάσκα σε αυλές και πυλωτές πολυκατοικιών

Όσον αφορά στις αυλές των σπιτιών η Γενική Γραμματεία έχει διευκρινίσει πως επιτρέπεται η παραμονή ατόμων χωρίς μάσκα, εφόσον είναι μέλη της ίδιας  οικογένειας. Αν εκεί βρίσκονται άτομα εκτός οικογενείας, τότε η μάσκα είναι υποχρεωτική. 

Ποια είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για την πανδημία   

Στις πιλοτές πολυκατοικιών η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, όπως σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό. Μάλιστα, ακόμα και ένα άτομο να βρίσκεται στο σημείο, θα πρέπει να φοράει μάσκα.

Τις αναγκαίες διευκρινίσεις αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία. 

Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να επαναλάβει πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας αφορά στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δώσει επίσης διευκρινίσεις για την άθληση και το περπάτημα, όπου δε θα είναι υποχρεωτική η χρήση.

Δεν αποκλείεται τέλος να πει πως η χρήση μάσκας θα είναι πλέον υποχρεωτική και στα διαλείμματα των σχολείων. 

Μάσκα στα εστιατόρια και για τους πελάτες 

Στα εστιατόρια, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι θαμώνες θα πρέπει να βγάζουν τη μάσκα τους μόνο όσο κάθονται στο τραπέζι τους. Αν για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να σηκωθούν, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να τη φορέσουν. 

Τα καταστήματα εστίασης θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 00:00 τα μεσάνυχτα, όμως οι θαμώνες μέχρις τις 00:30 θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν, γιατί ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας που θα ισχύει ως τις 05:00 το πρωί. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα που απαιτούνται για τις μετακινήσεις

Και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται μετά τις 00:00 ή πριν τις 05:00;

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε πως, όσοι εργάζονται τις ώρες που είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιήσεις των εργοδοτών τους με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που θα αποδεικνύουν πού εργάζεται και πού τον απασχολεί η επιχείρηση. Τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι στους αστυνομικούς σε περίπτωση ελέγχου. 

Νέο εφιαλτικό ρεκόρ στη χώρα μας - 882 κρούσματα και 15 νεκροί

Επίσης, εξαιρούνται από την απαγόρευση εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται, όσοι πρέπει να μετακινηθούν προς κάποιο εφημερεύον φαρμακείο ή νοσοκομείο, να φτιάχνουν μια ιδιόχειρη βεβαίωση, στην οποία να αποδεικνύεται ο λόγος της αναγκαίας εξόδου τους από το σπίτι.

Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες αφορά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα:

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα, Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.
Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.

Στο νοσοκομείο 14χρονος με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού

Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός δείχνει τα… «δόντια» του, ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες. 

Κορωνοιός: Ποιο φύλο κινδυνεύει να νοσήσει για πάνω από ένα μήνα;

Ενδεικτικό είναι ότι στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται από την Πέμπτη ένας 14χρονος από την Ηλεία, ο οποίος εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τώρα φαίνεται να είναι απύρετος και να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα σε τόσο μικρή ηλικία.

Με κορωνοϊό έχει διαγνωστεί και ο πατέρας του αγοριού. 

Παγώνη: «Κίνδυνος για 2.000 κρούσματα την ημέρα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα»

Οι επιστήμονες επιμένουν πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αλλά πιστή τήρηση των μέτρων. 

Αν δε γίνει αυτό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ακόμα και 2.000 κρούσματα ημερησίως. 

Κορωνοϊός: Για πόσο προστατεύουν τα αντισώματα όσους έχουν νοσήσει

«Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 και τα 2.000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», είπε μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε τώρα γίνονται πολλά τεστ, γι’ αυτό είναι και πολλά τα κρούσματα και ο κόσμος έχει τρομάξει. 

«Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top