Κορωνοιός: Ποιο φύλο κινδυνεύει να νοσήσει για πάνω από ένα μήνα;

Δείτε τι διαφορές σημειώνονται στις ηλικιακές ομάδες σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη σχετικά με το πως νοσεί από κορωνοϊό κάθε φύλο και ηλικιακή ομάδα «έφεραν στο φως» ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου.

Σύμφωνα με αυτή, οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους από τον νέο ιό, όμως οι γυναίκες, και ιδιαίτερα όσες είναι από 50 έως 60 ετών, είναι πιο πιθανό να αργήσουν να αναρρώσουν τελείως, καθώς τείνουν να παρουσιάζουν παρατεταμένα συμπτώματα. Η ίδια ηλικιακή ομάδα γυναικών είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να νοσήσει σε μεγάλη διάρκεια σε σύγκριση με γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών.

Συγκεκριμένα, όσες είχαν πάνω από πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα που νόσησαν, ίσως δεν βγούν σύντομα αρνητικές στο τεστ για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για Covid-19 μεγάλης διαρκείας είναι η ύπαρξη παχυσαρκίας ή και άσθματος.

Κορωνοϊός: Για πόσο προστατεύουν τα αντισώματα όσους έχουν νοσήσει

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ και τη δρα Κλερ Στιβς , που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν τις περιπτώσεις από 4.182 ασθενείς με Covid-19 και κατέγραψαν την πορεία των συμπτωμάτων τους σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή.

Για την ηλικιακή ομάδα των 40-50 ετών, σημειώθηκε πως οι γυναίκες που κολλούν τον ιό είναι δύο φορές πιο πιθανό να νοσούν με συμπτώματα για πάνω από έναν μήνα, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες 40 έως 50 ετών έχουν διπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες, να υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου που διαρκούν πάνω από ένα μήνα. 

Ανεξάρτητα από το φύλο, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο (υπερδιπλάσιο) κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, καθώς το 22% των ασθενών άνω των 70 ετών έχουν συμπτώματα για πάνω από ένα μήνα, έναντι ποσοστού 10% των ασθενών 18 έως 49 ετών.

Κορωνοϊός: Έρχεται μάσκα παντού και νυχτερινό lockdown

Ο καθηγητής Σπέκτορ κάνει μια ενδιαφέρουσα σημείωση σχετικά με την ύπαρξη παρατεταμένων συμπτωμάτων κορωνοϊού στις γυναίκες: «Κάτι παρόμοιο βλέπει κανείς στις αυτοάνοσες παθήσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο θυρεοειδής ή ο λύκος είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες έως λίγο πριν την εμμηνόπαυση και μόνο μετά από αυτήν η κατάσταση γίνεται πιο όμοια με τους άνδρες».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top