Κορωνοϊός: Για πόσο προστατεύουν τα αντισώματα όσους έχουν νοσήσει

Τι δείχνουν μελέτες και τι λένε καθηγητές του ΕΚΠΑ

πειράματα

Έντονη διαφωνία στην ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτη υπάρχει παρουσία αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού στον ορό ασθενών μετά από λοίμωξη COVID-19. Αναφορές λένε ότι τα αντισώματα μειώνονται αρκετά ένα μήνα μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ άλλες ότι παραμένουν στον ορό τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τη νόσηση. Ωστόσο, κοινό σημείο σε όλες αυτές τις μελέτες αποτελεί το γεγονός ότι πράγματι μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. 

Κορωνοϊός: Απίστευτο για πόσες ώρες μένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα

Τι δείχνουν έρευνες για τα αντισώματα του κορωνοϊού

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνούς φήμης περιοδικό Science Immunology δείχνει ότι ασθενείς που επιβιώνουν από τον κορωνοϊό, συνεχίζουν να παράγουν προστατευτικά αντισώματα για τρεις έως τέσσερις μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα. 

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης, λέγοντας τα εξης.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης της Βοστώνης, εξέτασαν 343 άτομα που είχαν νοσήσει με τον ιό, για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 έως και 4 μήνες μετά την ανάπτυξη των πρώτων συμπτωμάτων. Οι ασθενείς αυτοί είχαν σοβαρή νόσο που απαιτούσε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Νέα έρευνα: Η ρεμδεσιβίρη δε μειώνει τη θνησιμότητα απέναντι στον κορωνοϊό

Τα αντισώματα που μελετήθηκαν ήταν τριών ειδών και στρέφονταν έναντι της πρωτεΐνης Spike του ιού: (1) αντισώματα G (IgG) που έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν παρατεταμένη ανοσία, (2) αντισώματα Α (IgA) που προστατεύουν από τη μόλυνση σε επιφάνειες βλεννογόνων, όπως του αναπνευστικού και γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε δάκρυα, βλέννα, και άλλες σωματικές εκκρίσεις και (3) αντισώματα M (IgM) που παράγονται πρώτα από όλα τα άλλα αντισώματα για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Η μελέτη έδειξε ότι και οι τρεις τύποι αντισωμάτων ανιχνεύονται από τη 12η μέρα μετά τη μόλυνση από τον ιό. Τα IgA και IgM αντισώματα εξαφανίζονται μέσα σε περίπου δύο μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι τα αντισώματα IgG ανιχνεύθηκαν μέχρι και 4 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα, και μπορούσαν να αδρανοποιήσουν τον ιό. 

Η δεύτερη μελέτη κατέληξε σε πανομοιότυπα συμπεράσματα. Ομάδα έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, μελέτησε την παρουσία αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης spike του SARS-CoV-2 τόσο στο αίμα όσο και στο σάλιο 439 ασθενών που είχαν λοίμωξη COVID-19, σε χρονικό διάστημα 3 έως 115 ημέρες πριν την εξέταση. 

Έρευνα: Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν εύκολα στο αίμα αλλά και στο σάλιο. Τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων έφτασαν στο ψηλότερο επίπεδό τους δύο εβδομάδες έως ένα μήνα μετά τη μόλυνση, και στη συνέχεια παρέμειναν σταθερά για περισσότερο από τρεις μήνες. Και οι δύο ομάδες παρατήρησαν ταχεία πτώση των  IgA και IgM αντισωμάτων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top