Έντονα καιρικά φαινόμενα: 7 οδηγίες της ΓΓΠΠ για την προστασία των πολιτών

Τι συνιστά ενόψει του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ

Στο βίντεο η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολλυδά στο μεσημεριανό δελτίο του Star

Οδηγίες για τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων -καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων- που προβλέπονται από απόψε το βράδυ στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και σταδιακά τη δυτική Στερεά και από το βράδυ της Παρασκευής  στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Έκτακτο δελτίο καιρού: Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται από αύριο

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων ή καταιγίδων η ΓΓΠΠ συνιστά στους κατοίκους:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top