Έκτακτο δελτίο καιρού: Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται από αύριο

Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα από σήμερα. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Συγκεκριμένα αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση από σήμερα στα βορειοδυτικά και αύριο βράδυ στα βορειοανατολικά της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. 

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Από τη νύχτα της Πέμπτης (15-10-2020), τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και σταδιακά η δυτική Στερεά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (16-10-2020) από τα βόρεια.

2. Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (17-10-2020) στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται από αύριο

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός και το Σαββατοκύριακο. Όπως εξηγεί στη σελίδα του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, η εβδομάδα θα κλείσει με καιρό τύπου «Π». 

Ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία πλησιάζει τη χώρα μας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας. Καθώς θα μετατοπίζεται ανατολικά, βορειοανατολικά, το βαρομετρικό αυτό θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές και τοπικές καταιγίδες, δίνοντας καιρό τύπου «Π», δηλαδή φαινόμενα (βροχές ή καταιγίδες) που θα εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα «Π» της ελληνικής αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, «όταν βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά της χώρας μας ακολουθούν βορειοανατολική τροχιά, οι νεφικές μάζες που συνοδεύουν αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας πηδαλιουχούμενες από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας "δυσκολεύονται" να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου. Αυτό συμβαίνει διότι το δυναμικό αίτιο που τροφοδοτεί αυτές, βρίσκεται αρκετά πιο δυτικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να "νικήσουν" αυτό το φυσικό εμπόδιο και από την άλλη ο στροβιλισμός τους γύρω από το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις αναγκάζει να κινηθούν σε βορειοανατολική τροχιά. Μετά τη δυτική χώρα επηρεάζονται τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά τμήματα και στην ολοκλήρωση αυτής της τροχιάς το ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο. Καιρός τύπου "Π" προκύπτει και σε περιπτώσεις όπου βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όταν συναντούν την οροσειρά της Πίνδου αποδιοργανώνονται και στη συνέχεια οργανώνονται εκ νέου καθώς συναντούν τη θάλασσα του Αιγαίου».

Από εβδομάδα… χειμώνας

Από την επόμενη εβδομάδα ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος, μιας και αναμένονται ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη που θα κινηθούν νοτιότερα. 

Οι αέριες αυτές μάζες καθώς θα περάσουν από τη θάλασσα της Αδριατικής θα σχηματίσουν βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, το οποίο θα κινηθεί γρήγορα προς τη χώρα μας, φέρνοντας κυρίως μέτριας έντασης βροχής, κυρίως στα ανατολικά και στα νότια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top