Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι – Πιο κοντά το lockdown

Προσπάθειες από τους επιστήμονες να μη φτάσουμε στο έσχατο μέτρο

Το καμπανάκι έχει πλέον χτυπήσει δυνατά και η Αττική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε ένα τοπικό lockdown, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά έχουν τριψήφιο αριθμό. 

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους λοιμωξιολόγους είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ μέσα στον Σεπτέμβριο που αγγίζουν τα επίπεδα Απριλίου. 

Ο κορωνοϊός διέλυσε τον πνεύμονα ασθενή σε 7,5 ώρες

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πάμε στο lockdown, όμως τα πράγματα δεν είναι καλά. 

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων», είπε και πρόσθεσε:

Τα νέα μέτρα για τον Covid - 19 στην Αττική που εξετάζει η κυβέρνηση

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε πού πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα».

Κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι

Η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων μέσα στον Σεπτέμβριο είναι ένα από τα στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι πως στις αρχές Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 38, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε κι έφτασε τους 79. 

Κορωνοϊός: 358 νέα κρούσματα - «Πρωταθλήτρια» ξανά η Αττική με 194

Ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων κατεγράφη στις 5 Απριλίου, όταν στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι βρίσκονταν 93 άτομα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έκτοτε άρχισε να πέφτει.

Κορωνοϊός: Πιέζονται οι ΜΕΘ των νοσοκομείων

Η κατάσταση στις ΜΕΘ αντικατοπτρίζει την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας. Χθες η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κορωνοϊός: Πέντε νεκροί μέσα σε λίγες ώρες - 52χρονος το τελευταίο θύμα

Μέχρι χθες, 23 Σεπτεμβρίου, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%.

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ και στους θανάτους

Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό μέσα στον Σεπτέμβριο. 

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το φάρμακο Avigan στο τρίτο στάδιο των δοκιμών

Ήδη έχουν καταμετρηθεί 86 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον Απρίλιο είχαν καταγραφεί συνολικά 91, που είναι και το αρνητικό ρεκόρ ανά μήνα, από την αρχή της πανδημίας.

Δραπέτευσαν δύο ασθενείς με κορωνοϊό από το νοσοκομείο «Σωτηρία»

Χθες μόνο καταγράφηκαν άλλοι πέντε θάνατοι, με τελευταίο θύμα έναν 52χρονο στο νοσοκομείο «Γεννηματά» ανεβάζοντας το σύνολο στα 357 από την αρχή της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Τα επτά στοιχεία που έφεραν τον συναγερμό

Ο καθηγητής Νίκος Σύψαν μιλώντας στον ΑΝΤ αναφέρθηκε στα επτά στοιχεία της επιδημίας που είναι άσχημα. Αυτά είναι:

  • αύξηση κρουσμάτων
  • θάνατοι
  • εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • διασωληνώσεις
  • κάλυψη κλινών ΜΕΘ
  • ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
  • δείκτης R
     
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top