Μεταναστευτικό: 109 παιδιά με προβλήματα υγείας αναχώρησαν για τη Γερμανία

Το Βέλγιο πρόθυμο να δεχτεί 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από Μόρια

Συνολικά 109 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν την Τρίτη από τα νησιά με προορισμό τη Γερμανία και πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τα μέλη της πυρηνικής τους οικογένειας. Την ίδια ώρα και άλλες χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν ότι θα δεχτούν μετανάστες.

Λέσβος: Πέντε συλλήψεις για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόριας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιάννη Ευσταθίου, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης περιλαμβάνει πέρα από τους 1600 ασυνόδευτους ανηλίκους και 243 παιδιά με τις οικογένειες τους, τα οποία πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Πρόκειται συνολικά για 928 αιτούντες άσυλο εκ των οποίων έχουν μετεγκατασταθεί στη Γερμανία μέχρι σήμερα οι 521.  

Μέρκελ για Μόρια: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα- Βοηθάμε στο νέο κέντρο υποδοχής

Βέλγιο: Πρόθεση να δεχτεί 12 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια

Επίσης, όπως μετέδωσε ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες, το Βέλγιο προτίθεται να πάρει 12 ασυνόδευτους ανήλικους οι οποίοι διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας, σύμφωνα με το επιτελείο της Υπουργού υπεύθυνης για την μετανάστευση Maggie de Block, το οποίο επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή στην εφημερίδα De Morgen.

Πιθανή η δημιουργία μόνιμης δομής στη Λέσβο με χρηματοδότηση της ΕΕ

«Η χώρα μας θα προτείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υποδεχθεί 12 ασυνόδευτους ανήλικους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπουργού Florent Baudeweyens και πρόσθεσε πως η επιλογή των ανηλίκων θα γίνει σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές. Επίσης, ανέφερε ότι τα 12 ανήλικα αποτελούν το 3% των 400 ανηλίκων που θέλει να μετεγκαταστήσει η ΕΕ από την Μόρια.

«Είναι μια δίκαιη συνεισφορά βάσει του τι κάνουμε και της διαθέσιμης χωρητικότητας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια διαρθρωτική ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο εκπρόσωπος της De Block.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι ακόμα σίγουρο πότε θα έρθουν οι ανήλικοι στο Βέλγιο. Η πρόθεση είναι να φιλοξενηθούν σε ένα κέντρο παρατήρησης και προσανατολισμού, από το οποίο θα μετακινηθούν σε συγκεκριμένους χώρους υποδοχής.

Επιπλέον βοήθεια για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Και άλλες χώρες προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, έπειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.

Η νέα προσφορά βοήθειας από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία περιλαμβάνει σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους και κινητές τουαλέτες. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη βοήθεια που έστειλαν αυτή την εβδομάδα η Πολωνία, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία.

Η νέα στήριξη έρχεται να προστεθεί στη βοήθεια που απέστειλαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία και η οποία περιλαμβάνει μονάδες στέγασης, υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη προσωπικής υγιεινής, τέσσερις ιατρικούς οικίσκους και έναν ιατρικό σταθμό. Επιπλέον, ανταποκρινόμενα σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 κράτη μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90 000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top