Μέρκελ για Μόρια: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα- Βοηθάμε στο νέο κέντρο υποδοχής

Mέχρι την Τετάρτη η απόφαση της για την υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία

Στις 7/9 ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το γερμανικό κοινοβούλιο, στήνοντας 13.000 καρέκλες- Η έκκλησή τους να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια - βίντεο ΑΡ

Μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, έχει δεσμευθεί η Άνγκελα Μέρκελ ότι θα αποφασίσει για τη μεταφορά περισσότερων μεταναστών από τη Μόρια της Λέσβου στη Γερμανία, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε μετά το πέρας της Συνόδου ΕΕ- Κίνας ότι «υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Είναι χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και έχει επιδείξει υπευθυνότητα και έχει κερδίσει την υποστήριξή μας, η οποία θα οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Βερολίνο: Ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από τη γερμανική Βουλή για τη Μόρια

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αντιμέτωπη με πιέσεις για να αναλάβει δράση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το γερμανικό κοινοβούλιο, στήνοντας 13.000 καρέκλες -όσοι και οι μετανάστες που φιλοξενούνταν στη δομή της Μόριας- κάνοντας έκκληση με αυτόν τον τρόπο, να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες και μετανάστες από τη γεμάτη δομή φιλοξενίας στο ελληνικό νησί.

Αναχωρούν σήμερα για τη Γερμανία 175 αιτούντες άσυλο

Τι είπε σε σχετική ερώτηση για τη Μόρια μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, κληθείσα να διευκρινίσει πόσα άτομα θα παραλάβει η Γερμανία για να ελαφρύνει την κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε: «πιστεύω ότι το να αναφέρεσαι σε νούμερα είναι λανθασμένη προσέγγιση» και τόνισε ότι «13.000 άτομα στη Λέσβο βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Η Γερμανία παρέχει υποστήριξη, βοηθώντας στο χτίσιμο του κέντρου υποδοχής στη Λέσβο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να μιλήσουμε με την ελληνική πλευρά, γιατί είναι ελληνική επικράτεια και πρέπει να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι σημαντικό βήμα προόδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να διασφαλίσουμε τα πρότυπα υποδοχής στον νέο καταυλισμό. Η Μόρια δεν ήταν αποδεκτή», τόνισε. Διευκρίνισε δε ότι «η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά όχι μόνο η Γερμανία. Είμαστε μια ισχυρή χώρα, έχουμε την προεδρία, θα έχουμε σημαντική συμβολή, αλλά θα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου από την ΕΕ».

Η Μέρκελ βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και σχεδιάζει επίσης συναντήσεις με περιφερειακούς δημάρχους για τη μετεγκατάσταση μερικών από τους άστεγους πλέον κατοίκους της Μόριας, δήλωσαν σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο μέλη της κυβερνώσας Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) έπειτα από συνομιλίες υψηλόβαθμων κομματικών αξιωματούχων. 

Μέχρι στγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει συμφωνήσει να λάβει συνολικά 243 παιδιά από δομές στην Ελλάδα που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, καθώς και τους πλησιέστερους συγγενείς τους. Από αυτά, 99 παιδιά έχουν φτάσει. Η Γερμανία υποδέχτηκε επίσης 53 ασυνόδευτα παιδιά ζούσαν σε δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top