Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας

Εκκενώθηκε από τους 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν εκεί

Υπό έλεγχο είναι ο πύρινος εφιάλτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τρίτης στη Μόρια, όπου η μεταναστευτική δομή έγινε παρανάλωμα του πυρός, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν εκεί έβαλαν δεκάδες φωτιές περιμετρικά του ΚΥΤ. Αιτία για την αντίδραση αυτή φέρεται να ήταν η απόφαση της πολιτείας να τεθούν σε καραντίνα τα 35 κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί έως τώρα στη δομή και οι οικογένειές τους, την ώρα που αναμένονται τα αποτελέσματα χιλιάδων ακόμα τεστ. 

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα και εντός των εγκαταστάσεων της δομής, με αποτέλεσμα κοντέινερ και σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες να τυλιχθούν στις φλόγες και να καταστραφούν ολοσχερώς. Οι καμπάνες της Μόριας και των γύρω χωριών άρχισαν να χτυπούν, ενώ οι κάτοικοι ξενύχτησαν από το φόβο μήπως επεκταθούν οι φλόγες και στους οικισμούς.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Μόρια - Έφτασαν τα 35

Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν αμέσως, ενώ χιλιάδες μετανάστες διέφυγαν για να σωθούν στις γύρω περιοχές, ενώ αρκετοί κατευθύνθηκαν στο χωριό της Μόριας. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μυτιλήνης, Ε. Κυτέλη, η δομή της Μόριας καταστράφηκε ολοσχερώς και πλέον δεν υφίσταται, ενώ οι 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που διέμεναν εκεί βρίσκονται πλέον στον δρόμο. 

Ανάμεσά τους βρίσκονται τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που δεν έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων τεστ. Κάτοικοι και αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το νησί. 

Ειδικά τα 35 άτομα που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθούν κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Άγνωστο είναι επίσης το πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί που πλέον δεν έχουν μέρος για να μείνουν. 

Οι περισσότεροι βρίσκονται επί της επαρχιακής οδού Μόριας – Παναγούδας και περιμένουν τις αρχές να τους υποδείξουν πού θα πρέπει να πάνε. Γύρω στις 02:30, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εμφανίστηκε να κινείται προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες είχαν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από πρόσφυγες και μετανάστες.

Με εντολή του πρωθυπουργού, αυτή την ώρα μεταβαίνει εκτάκτως στη Λέσβο ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μ. Λογοθέτης. 

Την ίδια ώρα δύο ακόμα φωτιές ξέσπασαν στη Λέσβο, η μία κοντά στην Ξηρολίμνη και η άλλη στην Άντισσα, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top