Κορωνοϊός-Σύψας: Δεν προβλέπεται μαζικός εμβολιασμός πριν το καλοκαίρι

«Τα τελευταία που θα κλείσουν θα είναι τα σχολεία»

Ο μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού για τον κορωνοϊό δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι σύμφωνα με τον Νικόλαο Σύψα, ο οποίος τόνισε πως βρισκόμαστε σε μία «επιδημία παραπληροφόρησης». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, η οποία είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως το επόμενο καλοκαίρι για το εμβόλιο, «δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας».

«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας και συνέχισε:

«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο «να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες κλπ αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».

Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο λοιμωξιολόγος, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του.

«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών - πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν» ανέφερε και διευκρίνισε ότι ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Κορωνοϊός–Γώγος: Τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα

Κορωνοϊός: Δε θα κλείνουν σχολεία, μόνο τάξεις

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να δούμε νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο όπως στην Ισπανία, ο Νικόλαος Σύψας είπε πως σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, αλλά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος Covid-19, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.

Άνοιγμα σχολείων: Οι αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ ανά βαθμίδα εκπαίδευσης

Σημείωσε δε, ότι μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. «Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», είπε, εξηγώντας ότι αν υπάρχει κάποιο κρούσμα υπάρχει ολόκληρο σχέδιο αντιμετώπισης ώστε να κλείνει μόνο η τάξη στην οποία εμφανίστηκε το κρούσμα». Διευκρίνισε τέλος πως για να κλείσει ολόκληρο το σχολείο, θα πρέπει να εμφανιστούν πολλά κρούσματα σε πολλές τάξεις.

Σύψας: Τι περιλαμβάνει το «κακό σενάριο» της πανδημίας

Κορωνοϊός: 144 κρούσματα την Κυριακή 6/09/2020

Να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 144 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τις 10 Αυγούστου, όταν και είχαν ανακοινωθεί 126 κρούσματα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.524, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες. Τα 2.245 (19,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.017 (43,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 41 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Δέκα (24,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 161 ασθενείς. Τέλος, έχουμε ακόμα 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 284 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 106 (37,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 144 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν τα 119 είναι εγχώρια και τα 20 συνδέονται με συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

* 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

* 51 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 9 κρούσματα στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 1 κρούσμα από Π.Ε. Ζακύνθου

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με συρροή

* 9 κρούσματα στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top