Σύψας: «Χάσαμε ηλικιωμένους που δεν έφταιγαν εξαιτίας ενός πάρτι»

Το κακό σενάριο του κορωνοϊού μοιάζει με αυτό της ισπανικής γρίπης

Από το τέλος Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και να αποδίδουν τα μέτρα σημείωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Κορωνοϊός: Ανησυχία από τους ειδικούς - Πόσο κοντά είναι η «κόκκινη γραμμή»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε την ανεύθυνη συμπεριφορά που παρατηρείται ως προς τα μέτρα προστασίας, λέγοντας πως τις τέτοιες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους συμπολίτες μας.

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Όπως εξήγησε μάλιστα «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα». 

Πάνω από το 1 ο δείκτης R

Τις τελευταίες ημέρες, το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο, με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, ενώ ο δείκτης R είναι πάνω από το 1.

«Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς». 

Κορωνοϊός: 269 νέα κρούσματα - Ξανά στο «κόκκινο» Αττική - Θεσσαλονίκη

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά» ανέφερε ο καθηγητής. «Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top