Κορωνοϊός-Τσιόδρας: Τι γνωρίζουμε για τα φάρμακα μέχρι σήμερα

Στα μονοκλωνικά αντισώματα στρέφονται οι ελπίδες

Δείτε στο video ολόκληρη την έκτακτη ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό

Όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού ανέφερε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσής του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως ενωμένη η επιστημονική κοινότητα παλεύει νυχθημερόν. «Κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται. Υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα στις περισσότερες μελέτες και κάποια θετικά από μεγάλη μελέτη στην Ισπανία».

Η δεξαμεθαζόνη ένα είδος κορτιζόνης και φτηνό φάρμακο, φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σε μία μεγάλη κλινική μελέτη η οποία αφορούσε σοβαρά περιστατικά.

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Καμπανάκι κινδύνου

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Μεγάλη ελπίδα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το μεγάλο όπλο στη θεραπεία της νόσου. Έχουν ξεκινήσει μεγάλες κλινικές μελέτες που τρέχουν παράλληλα με τις μελέτες που αφορούν τα φυσικά μας αντισώματα (ορό από ανθρώπους που ξεπέρασαν τη νόσο) και χορηγούνται ήδη στην πατρίδα μας, εξήγησε ο κος Τσιόδρας.

Πρόσθεσε ακόμα πως η μελέτη της κολχικίνης, ενός καρδιοπροστατευτικού φαρμάκου που έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, συνεχίζεται. Ένα νέο φάρμακο, η αβιταντίλη, δείχνει επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ενημέρωση Χαρδαλιά: Θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί για τον κορωνοϊό 

«Παλεύουμε με πρωτόγνωρη κατάσταση – Δεν είναι απλή γρίπη»

«Ο επιστημονικός κόσμος ενώνεται μπροστά στην απειλή του ιού. Η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς και συνεργάζεται. Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού αλλά ελπίδα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Παλεύουμε με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν είναι μία απλή γρίπη. Κυκλοφορεί το καλοκαίρι, διασπείρεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και δεν έχουμε ακόμα ανοσία» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα – Ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη

Δεν επαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες – Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

«Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επαρκούν για να σταματήσουν ή να περιορίσουν την κυκλοφορία του. Θα βρει εστίες υπερμετάδοσης όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις και θα διασπαρεί εύκολα προκαλώντας εμφάνιση πανδημιών» εξήγησε ο κος Τσιόδρας, προειδοποιώντας πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.

«Παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορούν να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά. Πρέπει να κατανοήσουν ότι αν και σπανίως προσβάλλονται σοβαρά, ακόμα δε γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».

Παράλληλα έκανε αναφορά σε μία πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά στο σπίτι τους.

Ο κορωνοϊός «βύθισε» τον καταδυτικό τουρισμό στη χώρα μας

Η μελέτη αυτή συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί. Η μελέτη έδειξε ότι 78 απ’ αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους που φάνηκε από τη μαγνητική. 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα. 60 απ΄αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής. «Τονίζω ότι ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί είχαν μόλις γυρίσει από διακοπές σκι. Επιπρόσθετα κανένας απ΄αυτούς δε γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους» τόνισε ο κος Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «δε γνωρίζουμε αν αυτά τα ευρήματα θα επιμείνουν σε αυτούς τους ανθρώπους ή αν θα βελτιωθούν. Το ψάχνουμε. Σίγουρα όμως δε θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι, χωρίς να τηρούμε τα μέτρα». 

Κορωνοϊός – Αλεξανδρούπολη: Επιβεβαιώθηκαν άλλα 13 κρούσματα από τον γάμο

«Ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα. Είναι ένας ιός που κάνει πολυσυστηματική προσβολή. Επίσης όσοι τον ξεπερνούν καλό είναι να έχουν μία τακτική παρακολούθηση σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Δεν είναι γνωστό ακόμα το μακροπρόθεσμο τίμημα του Covid-19 στην υγεία μας» κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top