Στα χέρια του ανακριτή το καταγραφικό του Συντονιστικού Κέντρου

Τι αναφέρει το πόρισμα - Ποιοι θα διερευνηθούν για πειθαρχικές ευθύνες

Απεστάλη από τον ανακριτή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΕΣΚΕ) που βρέθηκε μετά από έρευνα σε ιδιωτική εταιρεία στη Μεταμόρφωση. Πριν από λίγες ημέρες έγινε η κατάσχεση. Το καταγραφικό είχε πάει για επισκευή από το ΕΣΚΕ.

Μάτι: Ένα λευκό λουλούδι για τα θύματα άφησε ο Μητσοτάκης

Στο πόρισμα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια, τους δήμους και την αποκεντρωμένη διοίκηση και ζητείται να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

 • Στην έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ) στις 23/7/2018 που με καθυστέρηση συγκλήθηκε στις 20:00 και συνεδρίασε στις 21:30 εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις, χωρίς να αναφερθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν, οι απαιτούμενες δράσεις που έπρεπε να αναληφθούν, αλλά και οι φορείς που θα τις αναλάμβαναν.
 • Ο συντονισμός της διάθεσης του απαραίτητου μηχανισμού και μέσων αποτελούσε αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του ΚΣΟΠΠ, καθώς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αρκούσαν το δυναμικό και τα μέσα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα, ενώ η φωτιά με βάση τις διατάξεις του νόμου φαίνεταιι να είχε προσλάβει χαρακτηριστικά της περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης.
 • Ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας με εξουσιοδότηση του την επόμενη ημέρα 24/7 ώρα 11:58 προς την Περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα «οπικής μικρής έντασης».
 • Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν συγκλήθηκε το συμβούλιο διαχείρησης κρίσεων, το οποίο συγκαλείται από τον Αρχηγό του ΠΣ για την παροχή κατευθύνσεων και την επιχειρησιακή τακτική των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
 • Για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση καθώς το ΠΣ στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Η εισήγηση υποβάλλεται απο τον εκάστοτε επί τόπου επικεφαλής αξιωματικό του ΠΣ, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.

Ευθύνες της αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής:

 • Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής αποδίδεται ο καθυστερημένος σχεδιασμός για τα μέτρα πρόληψης. Εγκρίθηκε στις 25/7, ενώ θα έπρεπε να έχει εγκριθεί την 1η Μαΐου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
 • Έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού των αρμοδίων φορέων της πολιτική προστασίας

Ευθύνες της Περιφέρειας:

 • Δεν διέθετε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας
 • Απέστειλε με καθυστέρηση το σχέδιο για την αντιμετωπιση κινδύνων από πυρκαγιές (20/7)
 • Δεν εξέτασε τη λήψη ή μη της απόφασης για την υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών καθώς δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από τον Αξιωματικό της ΠΥ που συντόνιζε το έργο κατάσβεσης.

Ευθύνες στον Δήμο Μαραθώνος και τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου:

 • Δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες πρόληψης, όπως τον καθαρισμό των οικοπέδων από ξερά χόρτα και την εγκατάσταση υδροστομίων
 • Το τμήμα περιβάλλοντος πολιτικής προστασίας και συντήρησης πρασίνου μετά την εκδήλωση του συμβάντος δεν βρισκόταν σε επικοινωνία με τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας.

Οι αρμόδιοι πειθαρχικοί προϊστάμενοι να μεριμνήσουν για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.

Τι υποστήριξαν στις καταθέσεις τους Χαρδαλιάς και Πατούλης

Στις καταθέσεις τους οι Χαρδαλιάς και Πατούλης υποστηρίζουν: ο πρώτος ότι δεν θα περίμενε δημάρχους ή αντιπεριφερειάρχης βλέποντας την κατάσταση και ο δεύτερος υποστηρίζει ότι θα ήταν παρόν στο ΣΟΠΠ.

Μάτι: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε η Ρένα Δούρου

Επίσης ο Χαρδαλιάς αναφέρει ποια λάθη έγιναν και δεν μπορούσε να οργανωθεί εκκένωση. Όπως είχε πει ο ίδιος στις 23-12-2019, «όταν έχουμε επικινδυνότητα 4ου βαθμού, μεριμνώ, φροντίζω όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα ζητήματα πολιτικής προστασίας να είναι στον βαθμό ετοιμότητας ανάλογα με την κατάσταση και το δίχτυ συναγερμού του χάρτη. Μιλάω με το ΚΕΠΠ να είμαι σίγουρος ότι είναι σωστά στελεχωμένο και να έχει δηλαδή όλο το προσωπικό που χρειάζεται όταν ο δείκτης είναι στο 4.

Τον Ιούλιο του 2018 γνωρίζω ότι δεν υπήρχε γενικό σχέδιο επικυρωμένο. Υπήρχε το σχέδιο του Ιουνίου 2013 Γ'έκδοση.

Προσωπικά δεν περιμένω κανέναν δήμαρχο και κανέναν αντιπεριφερειάρχη. Όντας πάνω από το σύστημα βλέπω τις πιο κοντινές περιοχές που είναι κατοικημένες, ζητώ πληροφορίες για την κατάσταση του ανέμου και τη φορά του και προχωρώ εφόσον είναι κοντά ή ο άνεμος τρέχει, δίνω εντολή προληπτικής απομάκρυνσης. Μιλάω επί τόπου με τον δήμαρχο της περιοχής ή τον εξουσιοδοτημένο, μιλάω με τον αρμόδιο της περιφέρειας και τους δύο επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ζητώ να συνδράμουν στο ζήτημα της απομάκρυνσης.

Όσον αφορά την πυρκαγια στο Μάτι θα έπρεπε να είχε δοθεί άμεσα εντολή απομάκρυνσης παρά ταύτα νομίζω δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι για την ασφάλεια απομάκρυνσης.

Εκτιμώ ότι δύο ήταν από τους βασικούς παράγοντες που δεν επέτρεψαν τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απομάκρυνση.

Ο πρώτος ήταν η μη στεγανοποίηση της Λεωφ. Μαραθώνος με αναστροφή, δηλαδή κλείνεις από μπροστά και τους γυρίζεις πίσω. Δεν τους επιτρέπεις να μπουν μέσα στον οικιστικό ιστό. Και ο δεύτερος είναι ότι δεν αφήνεις τα φέρρυ μποτ στην περιοχή που κινδυνεύει να αδειάσουν από τη φορά της φωτιάς. Νομίζω ότι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δυσκολία του κόσμου να απομακρυνθεί».

Η κατάθεση Πατούλη:

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε από τη στιγμή που υπήρχε μια μεγάλη πυρκαγιά στα όρια της Αττικής όπως ήταν ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες λόγω της έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων στην Κινέττα, το ΣΟΠΠ να ήταν πλέον σε απόλυτη εγρήγορση-σύγκληση, δηλαδή πλέον από την απόλυτη ετοιμότητα περνάμε στην μόνιμη σύγκληση, η οποία ενδεχομένως και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έπρεπε να γίνει άμεσα ήτοι από τον χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς στα Γεράνια Όρη.

Πιστεύω ότι εγώ αν τότε ήμουν στη θέση της τότε Περιφερειάρχου και ήμουν εντός της Αττικής θα ήμουν παρών στο ΣΟΠΠ παρά το γεγονός ότι την ευθύνη θα την είχε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και για τον επιπλέον λόγο που αφορά το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης».

Η Προϊσταμένη τμήματος πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Αττικής, την 23-7-18 ώρα 19:35, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών ανατολικής Αττικής, κ. Χιόνη, και αφού του ανέφερε ότι έχει εκκενωθει το Λύρειο Ίδρυμα και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας ρώτησε εάν θέλει άλλη συνδρομή από την περιφέρεια και εκείνος απάντησε «τι να σου πω, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», χωρίς οπιαδήποτε άλλη διευκρίνηση.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top