Αγιά Σοφιά: Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη ως ένδειξη πένθους

Ιερώνυμος: Απόψε προσευχηθήκαμε να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα

O Ακάθιστος Ύμνος, «οι χαιρετισμοί της Παναγιάς» εψάλησαν το βράδυ της Παρασκευής από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Μητρόπολη Αθηνών σε ένδειξη πένθους για τη βεβήλωση του συμβόλου της Ορθοδοξίας. Η 24η Ιουλίου 2020 αποτελεί μελανή σελίδα στην ιστορία του χριστιανισμού, μετά τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν και την πραγματοποίηση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσέρχεται στη Μητρόπολη Αθηνών για να ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσέρχεται στη Μητρόπολη Αθηνών για να ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ιερά ακολουθία δήλωσε: «Απόψε είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μέσα σε αυτόν τον κόσμο που δεν ακούνε, που δε βλέπουν, που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που με τις ευαισθησίες της ψυχής μας θέλουμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και αγωνιζόμαστε για αυτόν τον πολιτισμό.

Απόψε προσευχηθήκαμε, αλλά το αίτημα μας δε θα είναι μόνο σημερινό, αλλά και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας και τα μάτια πολλών από μας είναι κλεισμένα. Αυτό που σημαδεύεται σήμερα και σημειώνεται, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούνε. Να ευχηθούμε λοιπόν η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια».

Ακάθιστος Ύμνος: Η σχέση του με τις δύσκολες στιγμές της Κωνσταντινούπολης

Οι χαιρετισμοί στην Παναγία είχαν και έναν άλλο συμβολισμό καθώς η Θεοτόκος είναι συνυφασμένη με τη χώρα μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την παράδοση της Εκκλησίας. Παράλληλα, οι χαιρετισμοί της Παναγίας αποτελούν την πιο δυνατή προσευχή για τον ορθόδοξο κόσμο, σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας.

Αγιά Σοφιά: Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την παράδοση, ο πατριάρχης Σέργιος Οικουμενικός πατριάρχης κατά τα βυζαντινά χρόνια, στάθηκε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη κι έψαλλε τους χαιρετισμούς της Παναγίας μετά από μια νικηφόρα έκβαση μιας μάχης.

Στις περισσότερες εκκλησίες της χώρας σήμερα Παρασκευή τελέστηκε η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου με πρωτοβουλία των τοπικών μητροπώλεων ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της Προσευχής των Μουσουλμάνων το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην Αγιά Σοφιά, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογαν, οι καμπάνες στους ιερούς ναούς κτυπούσαν πένθιμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top