Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με κορωνοϊό

Σύμφωνα με μελέτη που γίνεται στη χώρα μας - 10 ασθενείς έχουν δει βελτίωση

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι νοσηλεύονταν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και κύριος ερευνητής της σχετικής μελέτης που διεξάγεται στη χώρα μας, Θάνος Δημόπουλος.

«Σαρώνει» τον πλανήτη ο κορωνοϊός - 13 εκ. κρούσματα παγκοσμίως

Δέκα ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία πλάσματος στην Ελλάδα και όλοι είχαν βελτίωση της νόσου. Το γεγονός αυτό προσφέρει ελπίδα σχετικά με τη συγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή, τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως και δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid-19.
Η μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 28 Απριλίου και πραγματοποιείται σε έξι νοσοκομεία, προβλέπει τη χορήγηση πλάσματος σε 100 ασθενείς με Covid-19 και θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Οι καθηγητές της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και συντονιστές της μελέτης Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού 261 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον Sars-CoV-2.
Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστερ. Ογδόντα δύο υγιείς δότες έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται.

«Μαύρο» ρεκόρ στις ΗΠΑ - Πάνω από 60.000 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Αρχικά ελέγχονται εθελοντικά ασθενείς που νόσησαν από τον Sars-CoV-2 για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού. Εφ’ όσον ανιχνευθούν τα αντισώματα αυτά και οι υγιείς, πλέον, δότες πληρούν τα κριτήρια της αιμοδοσίας ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που είναι η συλλογή πλάσματος. Το πλάσμα περιλαμβάνει τα αντισώματα έναντι του ιού. Το πλάσμα συλλέγεται με τη διαδικασία που ονομάζεται πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης.

Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε τρεις θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά τρεις μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.
Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από τον Sars-CoV-2.

Κορωνοϊός: Υπήρξε τελικά «ασθενής 0» στην Ελλάδα;

Έτσι όσοι είχαν αντισώματα θα επανεξετασθούν 3, 6 και 12 μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top