Το 57o Ράλλυ Αιγαίου «ανοίγει πανιά» παρά τον κορωνοϊό!

Είναι αφιερωμένο στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020»

Με υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανοίξει πανιά αυτή τη χρονιά το Ράλλυ Αιγαίου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020». Η συνέντευξη Τύπου σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του αγώνα του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ενός αγώνα που θα πραγματοποιηθεί παρά τα εμπόδια που βάζει η πανδημία Covid 19. Τη συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020: Επίκεντρο ο άνθρωπος στις δράσεις της Κοσμητείας

Το 57ο Ράλλυ Αιγαίου θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου, και θα περιλαμβάνει δύο διαδρομές, που θα είναι χωρισμένες με «πόρτες», ώστε να διεξαχθούν τέσσερις ιστιοδρομίες. Οι εκκινήσεις και οι τερματισμοί θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή της Αττικής.

Σε ευπαθείς ομάδες τα χρήματα για τον εορτασμό της Μάχης των Θερμοπυλών

«Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επίσκεψη στην Ικαρία και τη Φολέγανδρο και τερματισμό στο Σούνιο. Η πανδημία μάς ανάγκασε να αλλάξουμε αυτόν τον σχεδιασμό για να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις από τον συγχρωτισμό, περίπου, 300 ιστιοπλόων στα δύο νησιά. Έτσι, προγραμματίσαμε δύο ιστιοδρομίες με συνολική απόσταση περισσότερα από 300 ν.μ., χωρίς σταθμούς σε νησιά. Η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Πότε και πώς θα διεξαχθούν οι δύο ιστιοδρομίες

Οι δύο ιστιοδρομίες θα διεξαχθούν στις 11 και 18 Ιουλίου. «Το Ράλλυ Αιγαίου είναι μία ιστορική διοργάνωση που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αγώνες ανοικτής θαλάσσης. Είναι μία διοργάνωση με ιστορικό, πολιτιστικό και αθλητικό χαρακτήρα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές που με αυτόν τον αγώνα σηματοδοτούν, από την πλευρά τους, την επιστροφή στην κανονικότητα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Στις 11 Ιουλίου (10.00), ο στόλος θα ξεκινήσει από την περιοχή του Μικρολίμανου, και σε διπλή γραμμή παραγωγής, με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος, τα ιστιοφόρα θα πλεύσουν δια του στενού Ψυττάλειας – Αταλάντης προς τον όρμο Αμπελάκια, μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Στις 11.00 θα αρχίσει η Τελετή Απονομής τιμών με την αναφώνηση του ύμνου των Σαλαμινομάχων, που θα ηχήσει ύστερα από 2500 χρόνια. Θα ριφθεί δάφνινο στεφάνι, και θα υπάρξει ομαδικός χαιρετισμός των σκαφών.

Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, Πρόεδρος ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης, υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, Πλοίαρχος Αναστάσιος Μιχελής, εκπρόσωπος ΓΕΝ

«Χαίρομαι που το Ράλλυ Αιγαίου γίνεται ιδανικός πρεσβευτής για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», με τους ιστιοπλόους μας που, ανοίγοντας τα πανιά τους, σφραγίζουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη θάλασσα. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μία από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας, μας κληροδότησε ιδέες και αξίες που μας δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε σε μήνυμά της η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», ανέφερε η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Στις 11 Ιουλίου, μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, θα υπάρχουν νεαροί ιστιοπλόοι με σκάφη για να υποδεχτούν και να κατευοδώσουν τους αγωνιζόμενους του «57ου Ράλλυ Αιγαίου». «Αποτελεί μεγάλη χαρά για τον δήμο μας να συμμετάσχει στον ιστορικό αγώνα του ΠΟΙΑΘ. Ως δήμος έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις που θα είναι αντάξιες των 2500 χρόνων από την Επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αλλά και του αγώνα που περικλείει τόσα συμβολικά μηνύματα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος.

Δίπλα στη διοργάνωση του Ράλλυ Αιγαίου, όπως κάθε χρόνο, θα βρεθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Η εκκίνηση θα δοθεί από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και η Τελετή Απονομής των διακρίσεων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου.

Το μήνυμα της κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες -Σαλαμίνα 2020» έστειλε το δικό της μήνυμα με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου του 57ου Ράλλυ Αιγαίου.

Ως Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» χαιρετίζω με πολλή χαρά την έναρξη του 57ου Ράλλυ Αιγαίου που φέτος είναι αφιερωμένο στην ξεχωριστή αυτή επέτειο, γεγονός που φανερώνει την εθνική ευαισθησία του ΠΟΙΑΘ και των διοργανωτών.

Το Ράλλυ Αιγαίου είναι η πιο ιστορική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση αγώνων ανοικτής θαλάσσης της χώρας μας, ένα αυθεντικά ελληνικό αθλητικό δρώμενο που ενώνει το μπλε της θάλασσάς μας, τα μελτέμια του Αιγαίου μας, τα νησιά μας, ακόμα και τα πιο ακριτικά, και τους ανθρώπους τους με τις οικουμενικές αξίες, την ευγενή άμιλλα και τα ιδεώδη του αθλητικού πνεύματος.

Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τους καλύτερους Έλληνες ιστιοπλόους, συμπεριλαμβανομένων και Ολυμπιονικών μας, ενώ αποτελεί και πόλο έλξης για πληρώματα από το εξωτερικό, τα οποία φέτος δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην χώρα μας λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία.

Όλοι εσείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, γνωρίζετε καλά πως για να μπορέσει κανείς να ολοκληρώσει αυτόν τον αγώνα απαιτούνται γνώσεις ναυτοσύνης αλλά και ομαδικό πνεύμα.

Δύο στοιχεία που είναι ταυτισμένα με τους Έλληνες από την αρχαιότητα έως σήμερα. Χαίρομαι λοιπόν που το Ράλλυ Αιγαίου γίνεται ιδανικός πρεσβευτής για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», με τους ιστιοπλόους μας που ανοίγοντας τα πανιά τους σφραγίζουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας στην θάλασσα.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μια από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας, που διδάσκεται στις ναυτικές ακαδημίες ως παράδειγμα ναυτικής τέχνης και στρατηγικής, έθεσε στην πραγματικότητα τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού και του κόσμου «μας», όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Μας κληροδότησε ιδέες και αξίες που μας δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει σ’ ένα καλύτερο αύριο. Αξίες που πρεσβεύει και ο αθλητισμός: Η υγιής άμιλλα. Το «ευ αγωνίζεσθαι». Η δύναμη της θέλησης. Η υπεροχή του ίδιου του ανθρώπου μπροστά στα μεγέθη και τους εντυπωσιακούς αριθμούς.

Ξέρω πως όλοι σας αγωνίζεστε με υπερηφάνεια και πως κάθε ναυτικό μίλι που διανύετε αποτελεί και μια υπενθύμιση πως ζούμε σε έναν πραγματικά ευλογημένο τόπο. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω κάθε έναν σας ξεχωριστά που φέτος τιμάτε την ιστορία μας και με τα σκάφη σας ταξιδεύετε τα πανανθρώπινα μηνύματα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, κύριο Ιωάννη Μαραγκουδάκη, που με τόση θέρμη αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020».

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Πολεμικό μας Ναυτικό, και τον Αρχηγό του Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, που σταθερά βρίσκονται στο πλευρό μας.

Ευχαριστώ τους συμμάχους μας σε αυτή την εθνική προσπάθεια: τον Δήμο Πειραιά, και τον Δήμαρχό του κύριο Γιάννη Μώραλη, και τον Δήμο Σαλαμίνας, και τον Δήμαρχο κύριο Γιώργο Παναγόπουλο, και οι δύο εκλεκτά μέλη της Τιμητικής μας Κοσμητείας.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους!

Εύχομαι καλή επιτυχία και ούριους ανέμους!
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top