Καιρός: Καύσωνας ρεκόρ 150 ετών – Μια φορά στη δεκαετία το φαινόμενο

Από Τετάρτη κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Για καύσωνα ρεκόρ που έχει να σημειωθεί εδώ και 150 χρόνια τον μήνα Μάιο, κάνουν λόγο οι επιστήμονες, αναφερόμενοι στο κύμα καύσωνα που θα σαρώσει το Σαββατοκύριακο τη χώρα. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας -τις ημέρες του καύσωνα- θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καιρό, θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.

Καιρός: Παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα

«Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο σταθμό της Ελλάδας. Έχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα», είπε και εξήγησε πως μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλος, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ήταν 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου 2003. Έτσι να επαληθευτούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου, πάμε για ρεκόρ 150 ετών. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έκανε λόγο για ένα γενικά σπάνιο φαινόμενο, που η περιοδικότητά του καταγράφεται περίπου ανά δεκαετία

«Αυτές τις πέντε ημέρες με τις ιδιαίτερα υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε καύσωνα για την εποχή, ενώ για το καλοκαίρι θα ήταν στα όρια του καύσωνα. Όμως, τέτοιες θερμοκρασίες τον Μάιο είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο. Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται περίπου μία φορά ανά δέκα χρόνια το να έχουμε μια μέση θερμοκρασία περί τους 10 βαθμούς μεγαλύτερη από τη μέση αναμενόμενη για την περίοδο θερμοκρασία. Είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως δεν σχετίζεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού η εμφάνισή του. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή του κλίματος και δεν την επηρεάζουν τόσο βραχυπρόθεσμα», εξήγησε ο κ. Φείδας.

Σε ό,τι αφορά στο επίκεντρο του καύσωνα, ανέφερε πως «εστιάζεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κεντρική και Νότια Ελλάδα» και ουσιαστικά πρόκειται για μια θερμή εισβολή από την Βόρεια Αφρική, γι' αυτό και έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες που θα συνοδεύονται από μεταφορά σκόνης. Συνεπώς, μπορεί να μην περιμένουμε τόσο έντονη ηλιοφάνεια, λόγω της σκόνης, χωρίς αυτό να σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Από Τετάρτη κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Ο καύσωνας θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα και από την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν. Μάλιστα από Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμούς. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top