Προσφυγικό: Νέα διαδικασία ελέγχου των 86 ΜΚΟ για να αναγνωριστούν επίσημα

Δε θα ελεγχθούν οι εθελοντές

ΜΚΟ

H Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) κατόπιν σχετικής καταγγελίας σχετικά με τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, διενήρτησε ελέγχους σε πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.). 

Έφοδος της οικονομικής Αστυνομίας σε ΜΚΟ και δομές

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές προχώρησαν, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία στοιχείων λογιστικής μερίδας για κάθε δράση/έργο, αντίγραφο της κίνησης του διακριτού τραπεζικού λογαριασμού και πρωτότυπα τιμολόγια μετά των τραπεζικών παραστατικών. 

Ελέγχθηκαν η εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, οι σχετικές συμβάσεις, εβδομαδιαία προγράμματα σίτισης, στοιχεία για δυναμικότητα δομής και στοιχεία για τη μεταφορά ωφελούμενων μετά την αποχώρηση από τη δομή κ.α. 

Οι τρεις έλεγχοι έγιναν στις έδρες των ΜΚΟ κι οι δύο σε δομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, το υπουργείο Μετανάστευσης, προχωρά σε νέα διαδικασία ελέγχου κι αξιολόγησης των 86 ΜΚΟ (με πρόσθετες ερωτήσεις), που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να αναγνωριστούν επίσημα.

Διευκρινίζεται πάντως ότι ο έλεγχος θα αφορά όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, το έργο που επιτελούν και τα περιουσιακά στοιχεία των μελών των διοικήσεων και των στελεχών των ΜΚΟ, ενώ δεν θα ελεγχθούν οι εθελοντές. Θα γίνει όμως έλεγχος κι αν τηρούνται οι συμβάσεις εργασίας, αποδίδονται ασφαλιστικές εισφορές.

Σε τοποθέτηση διοικητών στις 32 δομές για πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την ενδοχώρα, προχωρά τις αμέσως επόμενες μέρες το υπουργείο Μετανάστευσης. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση, θέλει να αναλάβει τον έλεγχο και την εποπτεία όλων των δομών (ανοιχτών και ημίκλειστων) που σήμερα ασκούν ΜΚΟ μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναλάβει προοπτικά η ίδια (ή οι δήμοι) εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό που σήμερα έχουν κατά 82% η Υ.Α. ΟΗΕ και ο ΔΟΜ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top