Κύθνος: Το νησί με τις 100 παραλίες... μια «ανάσα» από την Αττική

Ένας επίγειος παράδεισος για καλοκαιρινές αποδράσεις

Πηγή: markostv

Η Κύθνος, το νησί της απλότητας και της φιλοξενίας, θα σας οδηγήσει σε κυκλαδίτικα μονοπάτια, σε κατάλευκους οικισμούς, στα πανέμορφα χωριά Χώρα και Δρυοπίδα και σε 99 παραλίες, που θα σας κάνουν να αντιληφθείτε γρήγορα ότι βρίσκεστε σε έναν επίγειο παράδεισο.

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο. Απέχει 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και από τον 12ο αιώνα είναι γνωστή και ως "Θερμιά".

Η ονομασία της αυτή οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862). Η Κύθνος έχει έκταση 99,3 τ.χλμ, πληθυσμό 1310 κάτοικους (σύμφωνα με την απογραφή του 2009) και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα ή Σύλλακας. Επιπλέον υπάρχουν τρείς κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: ο Μέριχας-το κύριο λιμάνι-, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία.

Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.

Η Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά που σχηματίζουν τα αλμυρίκια. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Κολώνα. Επισκεφθείτε την και θα εντυπωσιαστείτε από το πώς μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές στην ίδια παραλία τόσο θεαματικά.

Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση. Είναι οι μόνες οργανωμένες παραλίες του νησιού, οι πιο πολυσύχναστες και έχουν ψιλή άμμο.

Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνουμε στον κόλπο των Λουτρών. Εάν βουτήξετε στην άκρη της παραλίας θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα. Κοντά στα Λουτρά, θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης, με τους γραφικούς οικισμούς, το Αρκούδι και το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά βρίσκουμε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Αγιο Σώστη, που συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Διασχίζοντας τηv οδική αρτηρία από τη Χώρα προς τη Δρυοπίδα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τις παραλίες της Ανατολικής πλευράς του νησιού. Το Ζογκάκι, η Νάουσα, το Κουρί, Ο Άγιος Στέφανος, ο Άη Γιάννης και τα Βασιλικά, οι όρμοι των Λευκών, το Λιοτρίβι και το Καλό Λιβάδι σας περιμένουν να τις απολαύσετε και σε ορισμένες από αυτές να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικά ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό.

Σε απόσταση 7χλμ από τη Δρυοπίδα, στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού είναι ο μοναδικός πευκόφυτος οικισμός της Παναγιάς Κανάλας. Γύρω από την περιοχή της εκκλησίας απλώνονται οι κόλποι της Μεγάλης Αμμου, το Αμμουδάκι και οι Αντώνηδες.

Αν επιθυμείτε απόλυτη ησυχία για να απολαύσετε το μπάνιο σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες Σκύλου, Γαϊδουρόμαντρα, Σιμουσί στα νοτιοανατολικά και Μαυριάνου και Στιφό στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παραλία των Φλαμπουριών κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου με την ομώνυμη παραλία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top