Άνοιγμα των σχολείων: Στην τελική ευθεία για την επιστροφή στα θρανία

Πώς θα χρησιμοποιούν τις μάσκες οι μαθητές

Στην τελική ευθεία βρίσκονται υπουργείο Παιδείας, καθηγητές και μαθητές για την επιστροφή στα θρανία που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα μόνο για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Επιστροφή στα θρανία: Τι θα γίνει με τα ωδεία και τα φροντιστήρια

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για δύο μήνες κι έτσι δεν είναι απαραίτητη η αντισηψία, αν και δήμοι και περιφέρειες έχουν προχωρήσει σε απολυμάνσεις αρκετών σχολικών κτιρίων. 

Επίσης το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εκπροσώπους των Δήμων και των Περιφερειών ώστε να προμηθεύσουν στα σχολεία τις αναγκαίες ποσότητες αντισηπτικών και απολυμαντικών.

Άνοιγμα σχολείων: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές - Οδηγίες από το υπουργείο

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρήσουν καθηγητές και μαθητές είναι σαφείς, ενώ η χρήση μάσκας είναι προαιρετική. 

Η επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη των σχολικών μαθημάτων.

Πιθανόν να μην ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία - Από τι εξαρτάται

Όσον αφορά στα φροντιστήρια η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προτείνει να συνεχίσουν τα διαδικτυακά μαθήματα και την τηλεκπαίδευση. Αυτό τόνισε χθες και ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προς το παρόν για να λειτουργήσουν. 

Αναφερόμενος στα ωδεία ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως υπήρχαν συγκεκριμένα παραδείγματα επιδημιών που στην πρώτη φάση αφορούσαν μονωδούς και χορωδίες και γι’ αυτό χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή. Συνέστησε μάλιστα και εδώ, όπου είναι εφικτό να γίνονται τα μαθήματα μέσω διαδικτύου. 

Πώς θα χρησιμοποιούν τις μάσκες οι μαθητές

Διευκρινίσεις έδωσε ο κ. Τσιόδρας και για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, τονίζοντας ότι αυτή είναι προαιρετική.

Άρση μέτρων: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα – Οδηγίες για τη σωστή χρήση της

«Οπωσδήποτε δεν θέλουμε να λειτουργήσει κανένα από τα μέτρα προσωπικής προστασίας που δίνουμε σαν οδηγία στο κοινό σαν αφορμή για στίγμα, για διάκριση, ούτε για bullying στο σχολείο βεβαίως. Η τήρηση αυτού εξαρτάται βέβαια και από τη βοήθεια των εκπαιδευτικών στη διαδικασία αυτή. Η προαιρετική χρήση της μάσκας, από όσο ξέρω, έχει γίνει για τα σχολικά λεωφορεία, όχι για το περιβάλλον του σχολείου. Και είχε γίνει με αφορμή την πιθανότητα να εκτεθούν κάποιες ευπαθείς ομάδες που αφορούσαν οδηγούς και συνοδούς των παιδιών στα σχολικά λεωφορεία. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το θέμα. Μπορούμε να το επαναφέρουμε στην Επιτροπή, να συζητηθεί και αυτή η διάστασή του. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι κάποια από τα μέτρα που θα προτείνουμε, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντίθετα με τον τρόπο που αναφέρει. Αλλά δεν έχουμε εισηγηθεί τέτοιο μέτρο μέσα στα σχολεία. Έχουμε εισηγηθεί μέτρο προαιρετικής χρήσης μάσκας στα σχολικά λεωφορεία», είπε..

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να συμβουλεύσουν οι γονείς τους μαθητές

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε τέλος και τρεις οδηγίες για τους γονείς τα παιδιά των οποίων επιστρέφουν τη Δευτέρα στα σχολεία.

Αυτές είναι:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής: Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας. Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων. Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
  • Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top