Άρση μέτρων: Τι πρέπει να προσέχουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Προβλέπονται πρόστιμα - φωτιά για τους παραβάτες

Πολίτες με μάσκες

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι πλέον γεγονός και τα μηνύματα στο 13033 αποτελούν παρελθόν. Βέβαια, τα SMS αντικαταστάθηκαν κατά μία έννοια από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα πλέξιγκλας στα καταστήματα και όχι μόνο, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα. 

Άρση μέτρων: «Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα για μάσκες και τήρηση αποστάσεων

Όμως, τα πρόστιμα για όσους δε συμμορφώνονται ρητά με την τήρηση του νόμου είναι εδώ και είναι τσουχτερά, καθώς ελλοχεύει ακόμα ο κίνδυνος της πανδημίας παρά την καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας. Πού και πότε, όμως, προβλέπονται αυτά τα πρόστιμα;

Τι ισχύει σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα 

•    300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες.

•    Για όποιον δεν κρατά τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου το πρόστιμο είναι 150 ευρώ.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για μετακινήσεις στα νησιά, κολύμπι και ψάρεμα

Τι ισχύει στις δημόσιες υπηρεσίες

Στις δημόσιες υπηρεσίες την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων έχει ο προϊστάμενος, ούτως ώστε να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων, η εξυπηρέτηση να γίνεται μόνο με ραντεβού και να υπάρχει μόνον ένα άτομο ανά 10 τ.μ. 

Τι ισχύει για τα ταξί

Στα ταξί η νέα καθημερινότητα μετά την άρση των μέτρων επιτρέπει να βρίσκεται στα αυτοκίνητα μόνον ένας πελάτης και ο οδηγός. Εξαίρεση είναι ένα άτομο που έχει προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά του να υπάρχει και συνοδός. 

Άρση μέτρων: «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας

Τι ισχύει για ιδιωτικές επιχειρήσεις

Πρόστιμα προβλέπονται και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αν δε συμμορφώνονται με τα μέτρα. Μάλιστα, προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει μόνο να σχηματίζεται η ουρά, αλλά πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο. 

Τι ισχύει για τα κομμωτήρια 

Ο ελεγκτικός μηχανισμός προβλέπει ότι στα κομμωτήρια θα μπαίνουν οι ελεγκτές και θα ζητούν να βλέπουν πού είναι ο κατάλογος με τα ραντεβού. Σε περίπτωση αντίθετη με το νόμο προβλέπονται τα εξής:  

-    Αν η επιχείρηση δε διαθέτει κατάλογο για τα ραντεβού, θα βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές, μάλιστα, θα προχωρούν και σε διασταυρώσεις, δηλαδή θα κοιτούν το ρολόι τους και θα ρωτούν τον πελάτη αν είναι αυτός που το όνομά του αναφέρεται στην ατζέντα.

Άρση μέτρων: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα – Οδηγίες για τη σωστή χρήση της

-    Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους, ενώ στο κατάστημα μπορούν να βρίσκονται μέχρι επτά άτομα το πολύ. Στα μικρά κομμωτήρια μπαίνουν μέχρι δύο πελάτες.

-    Η αναμονή είναι έξω από το μαγαζί, ενώ οι πελάτες προσέρχονται με ραντεβού. Θα πρέπει να γίνονται συχνά απολυμάνσεις. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ' ελάχιστο 2 μέτρα.

-    Υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα στους πελάτες. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας. Οι πελάτες δεν πρέπει να έχουν μαζί τους σακούλες από άλλα καταστήματα, παρά μόνο την τσάντα τους με τα απαραίτητα.

-    Το ωράριο λειτουργίας μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.

Τι ισχύει με τα ΚΤΕΟ 

Το πρόστιμο σε αυτά τα καταστήματα είναι 2.000 ευρώ για όσους δεν κρατούν τα ραντεβού.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Πρόστιμο 150 ευρώ περιμένει όσους δεν τηρούν τους κανόνες μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου επιβάλλεται η χρήση μάσκας.

Ειδικοί κανόνες ισχύουν και για τα ιδιωτικά οχήματα, με πρόβλεψη προστίμου 150 ευρώ, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες: 

1. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών και του οδηγού. 

2. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ ή εννέα θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, και του οδηγού. 

3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα ανήλικα παιδιά τους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top