Πρύτανης ΕΚΠΑ: Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι στη θάλασσα λόγω κορωνοϊού

Τι ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα συμβεί το καλοκαίρι

Τις ελπίδες των επιστημόνων για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού το καλοκαίρι αποκάλυψε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στις συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τοπικό ή γενικό lockdown.

Έτσι θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι μπάνια στη θάλασσα

«Ελπίζουμε ότι ο κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί όπως και οι άλλοι κορωνοϊοί [...] Μπορεί να έχουμε 20% με 30 % επίπτωση στη μετάδοση του ιού, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και μιας σχετικής υγρασίας. Πιθανότατα ο καιρός να βοηθήσει - αν μη τι άλλο θα επιτρέπει καλύτερο αερισμό των χώρων - δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η πλήρης επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στη μετάδοση του ιού, σίγουρα δεν θα είναι χειρότερα από πριν», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος και πρόσθεσε:

Σύψας: «Με κανόνες φέτος τα μπάνια του λαού λόγω κορωνοϊού»

«Αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα και με το ότι θα είμαστε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έξω είναι πιθανό να οδηγήσει σε ύφεση. Δεν νομίζω να εξαφανιστεί τελείως. Είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό που έχουμε με την γρίπη».

Εξήγησε μάλιστα πως η κοινή γρίπη τους θερινούς μήνες δεν εξαφανίζεται, αλλά η μεταδοτικότητα της είναι πάρα πολύ χαμηλή και καταγράφονται πολύ σποραδικά κρούσματα.  

«Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κορωνοϊούς με το ήπιο, κοινό κρυολόγημα. Τα "ξαδερφάκια" του Sars-Cov-2 είναι αθώοι ιοί που προκαλούν αυτό το κοινό κρυολόγημα με την καταρροή και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αυτόν τον ιό, και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχικότητας», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στο κολύμπι στη θάλασσα και στην πισίνα, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως η θάλασσα και οι πισίνες με χλωρίωση είναι ασφαλείς. 

«Παίρνουμε μέτρα στην παραλία, έξω από την πισίνα, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία. Βλέπετε μια παγκόσμια κινητοποίηση και συζήτηση για το πώς θα είναι ο κλιματισμός, αν θα τρώμε στα εστιατόρια ή αν θα υπάρχει room service», εξήγησε.   

Τι θα οδηγήσει σε γενικό lockdown

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο για να επανέλθει το γενικό lockdown θα πρέπει να παρουσιαστεί ένας αριθμός νέων κρουσμάτων με γενικευμένη διασπορά. 

«Αν δούμε 15 δείγματα σε μία κλειστή δομή αυτό ισοδυναμεί με ένα κρούσμα, ενώ είναι τελείως διαφορετικό να δούμε 20 καινούργια κρούσματα με διασπορά στην Αττική και άλλες περιοχές, και άλλο να έχουμε 3 κρούσματα στην κοινότητα και 17 σε μία δομή», είπε ο κ. Δημόπουλος, εξηγώντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πιθανόν να επιβάλλέται τοπική καραντίνα. 

«Ο ιός είναι ανάμεσά μας, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον καθένα που ερχόμαστε σε επαφή σαν πιθανό φορέα», προειδοποίησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε πως με την αύξηση των στοχευμένων τεστ, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top