Πόσο κοστίζει η υποχρεωτική πλέον μάσκα;

Κατά πόσο μπορεί να μειωθεί η τιμή τους

Η μάσκα γίνεται είδος πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια καθώς προστατεύει αποτελεσματικά σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους. Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, μάλιστα, που γίνεται υποχρεωτική  σε κλειστούς χώρους ακόμα και οι δύσπιστοι θα αναγκαστούν να σπεύσουν για να την προμηθευτούν. 

Αυτή είναι η μάσκα που απαγορεύεται να φοράμε

Η απλή χειρουργική μάσκα φαίνεται πως κοστίζει από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ και με την άρση των μέτρων, θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε τσέπη αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς.  

Πόσο κάνει όμως η μάσκα στη βιομηχανία, πριν φτάσει να την αγοράζει ο καταναλωτής  κοντά στο ευρώ. Ο Ιωάννης Τσερέπας, Πρόεδρος εταιρείας κατασκευής πλαστικών, εξηγεί: «Κατά μέσο ορό, λοιπόν, η τιμή του τεμαχίου πιστεύουμε ότι θα φτάσει τα 0,50 ευρώ. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι η εξεύρεση των πρώτων υλών».

Είναι μια απαραίτητη δαπάνη που θα επιβαρύνει, όμως, το νοικοκυριό. Μια τετραμελής οικογένεια, αν χρειάζεται 6-7 μάσκες την ημέρα θα πρέπει να ξοδεύει γύρω στα 100 ευρώ το μήνα. Η τιμή της, μάλιστα, έχει αυξηθεί την περίοδο της πανδημίας, καθώς πριν η χειρουργική μάσκα κοστολογείτο γύρω στα 15-20 λεπτά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνει διατίμηση ούτε θα δοθούν μάσκες δωρεάν. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι με την ομαλοποίηση της αγοράς, η τιμή τους θα μειωθεί.

Χρήση μάσκας: Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτική και σε ποιες προαιρετική

«Κανένα κράτος δεν έδωσε δωρεάν τις μάσκες γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη διατίμηση, που λέει η αντιπολίτευση. Στην Ιταλία το έκαναν και έμειναν από μάσκες».

Η τιμή στις μάσκες είναι ανάλογη της προστασίας που παρέχουν. Πολύ αποτελεσματικές είναι οι μάσκες ffp2, που κυμαίνονται στα 4 με 6 ευρώ. Πιο οικονομικές οι υφασμάτινες, που τις πλένουμε και τις ξαναβάζουμε,καθώς κοστίζουν από 2,50 μέχρι και 8 ευρώ.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top