Ποια καταστήματα ανοίγουν, πότε και με ποιους περιορισμούς- Αναλυτικά

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση - Διευρύνεται το ωράριο

Τα μέτρα που θα τηρούνται στα καταστήματα, ποια από αυτά ανοίγουν και πότε ανακοίνωσε αναλυτικά ο Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το άνοιγμα θα γίνει σε επτά στάδια και σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και όλων των μέτρων φυσικής υγιεινής. 

Το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε ανοίγει τι 

 

 
Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση για τα καταστήματα από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης

1ο Στάδιο- 4 Μαΐου

Ανοίγουν εταιρίες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών: βιβλιοπωλεία, οπτικά , αθλητικός εξοπλισμός, εταιρίες πώλησης φυτών, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και καταστήματα υπόδησης, KTEO. 

Ελευθερώνεται η μετακίνηση των παραγωγών σε λαϊκές αγορές από περιφέρεια σε περιφέρεια. 

Επιτρέπονται 4 άτομα ανά 20 τετραγωνικά μέτρα

Όπως ανακοινώθηκε, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου επιτρέπονται ανά 20 τ.μ. συνολικά 4 άτομα. Ειδικότερα, για καταστήματα με εμβαδό από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα +1 άτομο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για καταστήματα με εμβαδό άνω των 100 τ.μ επιτρέπονται 12 άτομα +1 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από τις 10 π.μ. η έναρξη του ωραρίου λειτουργίας

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η προστασία των εργαζομένων, το ωράριο λειτουργίας ξεκινά στις 10 πμ με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η απόσταση των δύο μέτρων. Δε συνίσταται η αποφυγή της χρήσης ανελκυστήρων.

Ειδικοί περιορισμοί για κομμωτήρια- κουρεία

Υποχρεωτική απόσταση των πελατών τα δύο μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο μέσω ραντεβού. Υποχρεωτική η συμπλήρωση καταλόγου πελατών από την επιχείρηση, η οποία θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Το ωράριο τους απελευθερώνεται από 07:00 έως 22:00  και το Σάββατο από 07:00 έως 21:00. Ισχύουν οι περιορισμοί για τα τετραγωνικά μέτρα. 

2ο στάδιο- 11 Μαΐου

Επανακινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και οι σχολές οδηγών. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού καθώς και της φυσικής απόστασης όπου είναι εφικτό. 

3ο στάδιο – 18 Μαΐου

Επαναλειτουργούν ζωολογικοί κήποι, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

4ο στάδιο- 1η Ιουνίου

Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, υπό περιορισμούς, όπως ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. 

5ο στάδιο

Επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

6ο στάδιο

Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

7ο στάδιο

Εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top