Κορωνοϊός: Ύποπτο σύμπτωμα και η επιπεφυκίτιδα

Περισσότερο ευάλωτοι όσοι φορούν φακούς επαφής

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ένα από τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να είναι και η επιπεφυκίτιδα. Μάλιστα επισημαίνουν πως ο ιός μπορεί να παραμένει επί μέρες στα μάτια, ακόμη και όταν ο ασθενής έχει θεραπευτεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας 65 ετών στην οποία ανιχνεύτηκε ο ιός στα μάτια μία εβδομάδα μετά την πλήρη αποθεραπεία της. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 204.000 οι νεκροί - Κοντεύουν τα 3 εκατ. τα κρούσματα

«Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νοσούν με τον covid-19 εμφανίζουν και συμπτώματα επιπεφυκίτιδας. Σε περίπτωση που παρουσιάζεται σαν πρώτο σύμπτωμα μία επιπεφυκίτιδα και στη συνέχεια πυρετός, δύσπνοια, βήχας πρέπει να ειδοποιήσουμε τον παθολόγο μας αλλά και τον ΕΟΔΥ», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Βασίλης Σκουτέρης, δευθυντής του Οφθαλμολογικού τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών. 

Κορωνοϊός: Θρίλερ με 31χρονη ασθενή που ανάρρωσε και βρέθηκε ξανά θετική

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος της εταιρείας υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς, εξήγησε πως ο κορωνοϊός χτυπά πρώτα το ένα μάτι και στην συνέχεια μπορεί να κολλήσει και το άλλο. Διευκρίνισε μάλιστα πως σε μια αλλεργική επιπεφυκίτιδα, πρσβάλλονται ταυτόχρονα και οι δύο οφθαλμοί. 

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Μόλις διαπιστώσουν τα πρώτα συμπτώματα στα μάτια θα πρέπει να σταματήσουν να τους φοράνε. 

Ιατρικό μυστήριο ο θάνατος των τριών νέων ανθρώπων από κορωνοϊό

Οι επιστήμονες εξηγούν πως όταν κάποιος φορά φακούς επαφής είναι επιρρεπής γενικά στις μολύνσεις και συστήνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τους ημερήσιους φακούς επαφής.

Η επιπεφυκίτιδα ήταν ένα από τα συμπτώματα και μιας 65χρονης γυναίκας από την Ουχάν της Κίνας που ταξίδεψε στην Ιταλία και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Μία εβδομάδα μετά την πλήρη αποθεραπεία της και ενώ τα διαγνωστικά τεστ ήταν αρνητικά ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα οφθαλμολογικά δείγματα. 

Αποκλειστικό Star: Θεραπευμένοι από κορωνοϊό μιλούν για τη «μάχη» τους

«Σε περίπτωση που κάποιος έχει έντονη κλινική εικόνα από τα μάτια  μπορεί το επίχρισμα που παίρνουμε από τον φάρυγγα να βγει αρνητικό και επειδή το ιικό φορτίο στα μάτια του μπορεί να είναι μεγαλύτερο το τεστ το συγκεκριμένο να παραμένει θετικό άρα να μπορεί να μεταδώσει τη νόσο για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο κ. Σκουτέρης.

Η περίπτωση της 65χρονης υποδηλώνει ότι η μόλυνση στα μάτια μπορεί να είναι πιο ανθεκτική απ΄ ό,τι στο αναπνευστικό σύστημα. 

Κορωνοϊός: O ΠΟΥ βάζει «φρένο» στα διαβατήρια ανοσίας

Μάλιστα σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με τα δάκρυα κάποιου άλλου ανθρώπου, πρέπει να πλύνει καλά τα χέρια του και να βάλει αντισηπτικό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top