Ελπιδοφόρα νέα: Σε πλήρη ύφεση η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τι αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για μελέτη που διεξήχθη

Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας την κατάλληλη στιγμή. 

Ινστιτούτο Παστέρ: Μειώθηκε το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό τεστ

Η αποδοτικότητα των μέτρων, με τον συνδυασμό, αλλά και τη σειρά που ελήφθησαν στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθότι η μεταδοτικότητα του ιού, στη χώρα μας, ακόμα και με τις στατιστικές διακυμάνσεις, οδηγείται σε πλήρη ύφεση.

Η σημαντική αυτή διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων (MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis) του Imperial Gollege, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός: Αποσωληνώθηκαν άλλοι τρεις ασθενείς από ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μελέτη, και με την ιδιότητα τού μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Στη μελέτη μας φαίνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε κατακόρυφη πτώση των μολύνσεων από κορωνοϊό στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown. Από την ίδια μέρα φαίνεται ότι και η μεταδοτικότητα του ιού είναι σε πορεία συρρίκνωσης, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισης κρουσμάτων προηγήθηκε στις 10 Μαρτίου, με το κλείσιμο των σχολείων», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αριθμός νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα όπου παρατηρείται δραματική μείωση μετά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων και μετά το πλήρες lockdown

Επικίνδυνη η άρση των περιοριστικών μέτρων για αναζωπύρωση του ιού 

Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε σύγκριση με τη Γερμανία, η οποία έχει κάνει εκτεταμένα τεστ και ακόμη δεν έχει περάσει σε ύφεση, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, και τα μέτρα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Κορωνοϊός: «Έχουμε μπει στην περιόδο της πτώσης»

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει αυτή η μελέτη, τονίζει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, είναι ότι αν αναστραφεί το lockdown σε αυτή τη χρονική περίοδο, η επιδημία θα αναζωπυρωθεί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος, και να μην πάρει θάρρος από την καλή πορεία που διανύουμε.

Μολυσματικότητα (αριθμός αναπαραγωγής) του ιού στην Ελλάδα

Lockdown και κλείσιμο σχολείων τα πιο αποτελεσματικά μέτρα   

Όσον αφορά την Ιταλία, ο επίκουρος καθηγητής αναφέρει ότι ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς, παρόλο που έχει αρχίσει να περνάει σε φάση συρρίκνωσης, ενώ η Γαλλία μπαίνει πιο αργά από την Ισπανία σε φάση σταθεροποίησης και η Αγγλία θα αργήσει να μπει σε ύφεση.

Ανησυχητική φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι είναι η πορεία της Σουηδίας, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη σε lockdown, δεν έχουν κλείσει σχολεία, και απλά έχουν ληφθεί μέτρα αυτοαπομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

«Συνολικά η μελέτη δείχνει ότι τα δύο πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown», αναφέρει.

Tα αποτελέσματα της μελέτης που είναι σε εξέλιξη και διεξάγεται από τέλη Φεβρουαρίου σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Ην. Βασίλειο, θα ανανεώνονται εβδομαδιαίως, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top