Πόσο καιρό επιβιώνει ο κορωνοϊός στα αντικείμενα του σπιτιού μας;

Τις απαντήσεις δίνει ο καθηγητής Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης

Όλο και περισσότερος κόσμος αναρωτιέται πόσες ώρες ή μέρες μένει ο ιός πάνω σε αντικείμενα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κορωνοϊός ζει περίπου 120 ώρες στο γυαλί, όπως σε ενα ποτήρι, σε κεραμεικά αντικείμενα όπως το πιάτο αλλα και στο χαρτί της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ιός «αγαπά» το πλαστικό αλλά και το αναξείδωτο ατσάλι όπως η καταρόλα και εκεί μπορεί να επιβιώσει δύο με τρεις ημέρες.

«Τα υλικά που έχουμε μέσα στο σπίτι μας δεν θα αρπάξουν ιό απο μόνα τους, θα πρέπει να είναι κάποιος άνθρωπος που τα μεταδίδει. Οπότε τα υλικά που έχουμε στο σπίτι μας είναι απολυτα ασφαλή. Την κατσαρόλα άμα τη βάλεις και βράσει, ο ιός έχει πεθάνει μετά από μια θερμοκρασία» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για 72 ώρες επιβιώνει ο ιός στο καρότσι του σουπερμάρκετ 

Όσοι θα βγείτε απο το σπίτι για ψώνια, καλό είναι να έχετε το νου σας με το καρότσι του σουπερμάρκετ, καθώς ο κορωνοϊός μένει έως και 72 ώρες, όπως επίσης και στα χερούλια των ΜΜΜ.

«Αυτός είναι ο λόγος που λέμε ότι όταν είμαστε σε δημόσιους χώρους δεν βάζουμε χερια ματια αν το πιάσουμε δε θα κολλήσουμε γιατί ο ιός δεν περνάει από δέρμα και τραύμα. Αν δε βάλουμε τα χέρια σε μάτια, μύτη και στόμα, δε θα κολλήσουμε» διευκρίνισε ο καθηγητής.  

Το θετικό μέσα σε όλα αυτά, είναι πως ο κορωνοϊός απεχθάνεται το νερό και το φαγητό.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top