Πέντε τρόποι για να απολυμάνουμε σωστά τις επιφάνειες του σπιτιού μας!

Με φθηνά υλικά που έχουμε στο ντουλάπι μας

Το πλύσιμο των χεριών είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσουμε τον κορωνοϊό και να μη νοσήσουμε. Όμως ο ιός επιβιώνει για αρκετές μέρες σε επιφάνειες που έχουμε στο σπίτι μας

Σαπούνι και νερό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρίστα στο Κεντρικό Δελτίου Ειδήσεων του STAR, δε χρειάζεστε ακριβά προϊόντα για να απολυμάνετε σωστά τις επιφάνειες στο σπίτι σας. Αρκεί ένα απλό σαπούνι και νερό. Το σαπούνι καταστρέφει τα λίπη στο κέλυφος του κορωνοϊού και τον εξαφανίζει!

Κορωνοϊός: Έτσι απολυμαίνουμε σωστά το αυτοκίνητό μας

Χλωρίνη και υγρό πανί 

Η χλωρίνη περιέχει ένα συστατικό, το υποχλωριώδες νάτριο, το οποίο θανατώνει τον ιό μέσα σε λίγα λεπτά. Η χλωρίνη όμως θέλει μέτρο γιατί μπορεί να προκαλέσει φθορές στις επιφάνειες. Έτσι ρίχνουμε λίγο για παράδειγμα στο πάσο της κουζίνας και το αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά. Μετά παίρνουμε ένα καθαρό πανί, το βρέχουμε λίγο και σκουπίζουμε την επιφάνεια.

Η χλωρίνη εξοντώνει την πρωτεΐνη και το οξύ του ιού. 

Οινόπνευμα ο… εξολοθρευτής 

Η αιθανόλη που περιέχει το οινόπνευμα έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τον Covid-19 σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Βρέξτε ένα πανί με λίγο καθαρό οινόπνευμα και τρίψτε το πάνω σε μια επιφάνεια, όπως για παράδειγμα την πόρτα της κουζίνας. Αυτό θα εξατμιστεί και δε θα χρειαστεί να το σκουπίσετε.

«Μαγνήτες» τα μαντηλάκια

Τα μαντηλάκια περιέχουν ένα αντισηπτικό που ονομάζετε χλωριούχο βενζαλκόνιο. Αυτό λίγοι θα το θυμόμαστε, όμως σίγουρα πολλοί θα θυμάστε ότι αυτή η ουσία απομακρύνει τα μικρόβια. «Ενεργοποιείται» με την πίεση που ασκούμε όταν καθαρίζουμε κάποια επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο ο ιός κολλάει στο μαντηλακι σαν μαγνήτης, ενώ στην επιφάνεια αφήνει μια στρώση αντισηπτικού που σκοτώνει τα μικρόβια.

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε τα προϊόντα που βάζουμε σπίτι μας

Απολυμαντικά χεριών 

Τα απολυμαντικά είναι αποτελεσματικά αλλά όχι όλα. Για να δράσουν σωστά στις επιφάνειές μας, θα πρέπει η αιθανόλη που περιέχουν να είναι πάνω από 70%.

Ό,τι κι αν επιλέξετε για απολύμανση, μην ξεχνάτε να αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού σας. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top